Karamelitas (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Šta kažete na karamel, čokoladu i hrskavo testo. Zvuči više nego primamljivo. Idemo da vidimo kako se pravi još jedan od kolača sa američkog kontinenta tj. kuhinje.

Ako karmelitas niste do sada upoznali i jeli mislimo da će vam postati apsolutni favorit. Ovi neodoljivi kolači napravljeni su od blago hrskavog testa sa ovsenim pahuljicama i napunjeni mekanim karamelama i čokoladom.

Kora je hrskava, čokolada je čokolada, a karamel je sočan i gust. Potrebno je da se slojevi dobro ohlade i povežu pre nego poslužite kolač, a nakon toga sledi nezaboravni karamelasti zalogaj.

Šta nam je sve potrebno:

Za koru:

  • 270g brašna
  • 170g ovsenih pahuljica
  • 150g braon šećera
  • 200g putera
  • prstohvat soli
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica ekstrakta vanile

Za punjenje:

  • 120ml slatke pavlake
  • 300g karamela
  • prstohvat soli
  • 180g crne čokolade (kapljice)
  • kockica putera opciono
  • kašičica gustina opciono

Karamelitas (recept) 2

Način pripreme:

U posudu sipati brašno, ovsene pahuljice, prašak za pecivo, šećer, so, ekstrakt vanile, preko svega toga otopljeni Kašikom umesiti testo i podeliti ga na dva dela.

Zagrejati slatku pavlaku, dodati karamele, prstohvat soli i mešati masu na tihoj vatri dok se karamele ne rastope i dobijemo ujednačenu gustu masu.

Pleh obložiti papirom za pečenje, idelano bi bilo da je četvrtast. Polovinu testa staviti na dno pleha, ravnomerno utapkati formirajući donju koru.

Dobijenu koru peći 10 minuta na 180C u prethodno zagrejanoj rerni.

Pečenu koru kada se prohladi ravnomerno prekriti komadićima čokolade i pažljivo sve preliti karamel kremom. Drugu polovinu testa izmrviti rukama i posuti odozgo po karamelu.

Peći još 30 minuta da kolač dobije zlatnu boju.

Tek kada se kolač dobro ohladiti, iseći na kocke i služiti.

Napomena: Ukoliko nemate čokoladne kapljice, iseckajte čokoladu na manje komadiće.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Karamelitas (recept)”

    • Mogu i jedno i drugo. Samo će malo modifikovati recept da se oseti i prepozna muška ruka.
      Ergo, što ne bi umesto kupovnih karamela napravili gušći karamel od šećera, putera i slatke pavlake? Nešto kao dulche la leche, a možemo odmah da zveknemo naredanu čokoladu u blago rashlađeni karamel pa dobijamo nešto kao Butterscotch sos. Od gore izmrvimo streusel mrvice i voila!

      • @da degustiraju ili da prave? Posto se dobro razumete dajte zveknite nam , kako kazete, jedan recept u komentaru , neki Vas najomiljeniji , ovde da ga svi procitamo i ako nam se svidi i napravimo .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.