Kardamom - jedan od najstarijih, ali i najskupljih začina 1Foto: Pixabay/Karyna Panchenko

Kardamom začin se smatra jednim od najstarijih začina koji moderni svet poznaje. Kardamom se uglavnom koristi na Bliskom i Dalekom istoku, ali je veoma cenjen i korišćen u Švedskoj.

Inače zeleni plod kardamoma se ručno bere sa biljke pod nazivom (Elettaria cardamomom i Amomum subulatum), potom se plod suši i tom prilikom dobijamo suve mahune koje se razvrstavaju po kvalitetu i veličini, i dalje pakuju za prodaju.

Postoje dva glavna tipa kardamoma, crni i zeleni, oba u suvoj mahuni imaju sitne aromatične semenke, razlika je u tome što zeleni kardamom više ide uz slatka jela i napitke, dok crni kardamom više ide uz slana jela, pošto sadrži notu dima u ukusu.

Znači, ako kupimo začin u mahuni pre korišćenja potrebno je otvoriti (peći u suvom tiganju) i doći do semena, potom u avanu samleti kako bi dobili najsvežiji miris i aromu.

U određenim kuhinjama samelje se cela mahuna i tako doda kao začin, dok u nekim drugim kuhinjama semenke se obavezno vade.

Miris i ukus kardamoma ima jaku aromu, koja podseća na limun, nanu, eukaliptus, u isto vreme je oštar i ljut. Prilikom jela ili pića stvara osećaj toplote, pojačava sladak i ljut ukus.

Kardamom je posle šafrana najskuplji začin na svetu. Aromatični kardamom se oddavnina koristi u narodnoj medicini, naročito je poštovan u indijskoj tradicionalnoj medicini. Može da se koristiti u više oblika sirov, kao eterično ulje, tinktura, ili se dodaje napicima poput kafe ili se pravi čaj.

Izuzetno dobro pomaže kod varenja, takođe se semenke koriste kao osveživači daha. Kardamom je veoma dobar u lečenju probavnih smetnji, sprečava nadimanje, mučninu i gastritis, poboljšava varenje, ublažava bolove u stomaku, ubrzava metabolizam.

Jak je antiseptik tako da nam pomaže kod infekcija usne duplje, osvežava dah. Kardamom začin takođe deluje kao diuretik, samim tim pomaže u pročišćavanju urinarnog trakta.

Sa svojstvima diuretika kardamom značajno snižava krvni pritisak i čisti krvne sudove.

U kulinarstvu se koristi kao začin kod jela od pirinča, kod pečenja mesa, dodatak slatkim sosovima, kolačima. Kardamom je jedan od mnogobrojnih sastojaka začina garam masla, kari.

Dobro se slaže sa jelima od basmati pirinča sa dodatkom mesa i raznim vrstama karija.

U Indiji se koristi za pripremu i slatkih i slanih jela. U arapskom svetu stavljaju kardamom u kafu. Šveđani začin stavljaju u peciva, kolače i napitke poput gloga, kuvanog vina. Norvežani i Finci u kolače sa jabukama.

Praktično ovaj začin možemo da koristimo za slana, slatka jela kao i napitke.

Ostaje samo pitanje da li ćete kupiti začin u semenkama i potruditi se oko pripreme (vađenje aromatičnih sitnih smenki iz mahune) ili kupiti samlevenog u vidu praha.

Začini koje morate imati u kući:

Bosiljak, cimet, biber, ruzmarin, peršun, lovorov list, đumbir, zvezdasti anis, korijander, klinčići, šafran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.