Kejk popsi- kolač na štapiću (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Gde su praznici i proslave tu su i popsi. Poreklo ovih šarenih loptica vodi nas do Amerike, ali to nije toliko bitno koliko nečija ideja da biskvitni kolač pretvori u lopticu stavi štapić, umoči u čokoladu, a onda se neograničeno igra sa bojama, šarama, mrvicama, zlatnim ili srebrnim prahom, srcima ili cvetićima.

Možemo da postavimo temu izrade pre nego krenemo u nabavku. Odličan način kako da obogatimo praznični sto za razne prilike, sasvim su zgodni za posluženje.

Jestive kuglice na štapiću možemo da napravimo na više načina, sa keksom, piškotama, oreom, biskvitom i to je onaj manji deo posla, veći i teži deo posla, ali svakako zanimljiviji je ukrašavanje popsa. Mogućnosti za dekoraciju su beskonačne.

Danas se potrudite i iznenadite voljenu osobu, napravite kejk popse, ukrasite ih srcima ili ih jednostavno napravite u obliku srca. Ukoliko pravite tortu, kejk popsi vam mogu poslužiti kao dekoracija.

Šta nam je sve potrebno:

Za biskvit:

  • 5 jaja
  • 150g šećera
  • 200g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • aroma: vanila ili korica limuna
Kejk popsi- kolač na štapiću (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

I još:

  • 100g šećera u prahu
  • 125g vajkrema (neutralnog ukusa)
  • 100g mlevenih lešnika (opciono)

Za dekoraciju:

  • 150g crne čokolade
  • 150g bele čokolade
  • po jedna ravna kašika ulja
  • boja za kolače
  • ukrasne mrvice
  • drveni štapići 

jedan komad stiropora za odlaganje popsa

Način pripreme:

  1. Prvo napraviti biskvit, odvojeno mutiti belanaca od žumanaca, peći 15-20 minuta na 180C. Kada se biskvit ohladi izmrviti rukama dodati šećer, mlevene lešnike i krem. Sve sastojke dobro izmešati, smesa mora da bude kompaktna kako bi oblikovali kuglice. Ako je smesa suva dodati sok od pomorandže ili slatku pavlaku. Napraviti kuglice i slagati ih na tacnu obloženu papirom za pečenje. Za pravljnje kuglica dobro će nam poslužiti manja kašika za sladoled kao mera. 
  2. Staviti kuglice u frižider na sat vremena da se stegnu pre nego ih obložimo čokoladom.
  3. Čokoladu za kuvanje otopiti na tihoj vatri, dodati ulje. Sipati u dublju posudu, šolju. Prvo umočiti štapić u čokoladu, a zatim u kuglice, to obavezno uradimo da nam štapić ne bi ispadao iz popsa. Ponovo ih vratiti u frižider na 15 minuta da se sve dobro stegne, potom svaki pops umočiti u čokoladu i pažljivo cediti višak čokolade. Ukrašavati po želji. Popse možemo odlagati na dva načina, štapiće obložne čokoladom ubosti na tablu od stiropora tada ih ukrašavati ili ih slagati na papir za pečenje, tako da je štapić okrenut gore, isto tako dekorisati.

Napomena: lakša varijanta je sa mlevenim keksom ili piškotama.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.