Možemo li smršati ako pijemo puno vode? 1Foto: Shutterstock

Jedna studija tvrdi da voda pomaže da jedemo manje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics, pijenje puno vode povezano je s konzumiranjem manje kalorija, nižim šećerom i holesterolom te manjim unosom soli.

Naučnici sa Univerziteta Ilinois analizirali su podatke preko 18.000 odraslih o svemu što su rekli da su jeli i pili tokom 10 dana. Količina vode od pojedinca do pojedinca nije se mnogo razlikovala. Utvrđeno je da povećanje dnevne potrošnje vode između 1 i 3 šolje korelira sa smanjenjem ukupnog dnevnog energetskog unosa za 69 do 206 kalorija.

206 kalorija za 17 dana predstavlja pola kilograma masti. Unos šećera je smanjen između 6 i 8 grama, natrijuma između 78 i 235 miligrama i holesterola između 7 i 21 grama. „Postoje dva razloga zašto voda može učiniti ljude suzdržanijima u jelu“, rekao je vodeći autor studije Ruopeng An a piše portal Geek.hr.

„Prvo, efekat zamene, ljudi piju vodu umesto slatkih pića. Drugo, mogu se osećati zadovoljni punim stomakom, tako da ne jedu toliko grickalica.“

Prethodna istraživanja su uglavnom bila podeljena o tome da li voda pomaže u gubitku težine.

Dženifer Kuk, profesorka kineziologije na Univerzitetu Jork u Kanadi, veruje da ima istine u činjenici da voda za piće može da smanji potrebu za kalorijama tako što će napuniti stomak.

Ali na kraju, stomak će se ponovo istegnuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.