Foto: Vesna Laćarak

Podjednako je zastupljen u Turskoj, Libanu, Palestini, sa nekim malim razlikama. Ova kuhinja se sve više ceni, radi korišćenja zdravih sastojaka, raznovrsnih ukusa i neobičnih i maštovitih kombinacija namirnica. Muhamara je izuzetni namaz, napravljen od pečenih parika sa orasima i sirupom od nara.

Šta nam je sve potrebno:

  • 800g crvenih paprika
  • 150g pečenih oraha
  • glavica crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1  ljuta papričica
  • sok od pola limuna
  • 3 kašike sosa od nara
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber

Začini:

  • po pola kašičice paprike, kumina, korijandera

Način prpireme:

1. Paprike ispeći, oljuštiti i ostaviti da se ocede.

Orahe peći u rerni, na 150 C, da dobiju tamniju boju, oko 15 minuta.

Na maslinovom ulju ispržiti crni luk, pa dodati začine.

2. Pečene, oljuštene i oceđene paprike bez semenki iseckajte na sitne komadiće, dodati sirup od nara, iseckane pečene orahe, ljutu papriku, luk sa začinima, beli luk, so, biber i sok od limuna. Sve to dobro promešati i nakon toga ostaviti u frižider. Po nekim receptima u muhamaru se dodaju i prezle. Ukoliko vam se dogodi da je namaz tečnije strukture slobodno dodajte prezle.

Pred služenje, muhamaru preliti maslinovim uljem, i dodati naseckani peršun. Servirati uz libanski hleb, baba ganuš, humus, falafel, kao meze.

NAPOMENA: Lakši način pripreme je da sve sastojke stavite u blender na kratko i napravite namaz od paprika.

Uživajte!