Dan kad je Vučićevu moć zapamtio Šabac: Smrad, jata gavranova i orlova pokazivali su kud je prošao diktator 1Foto: Radenko Topalović

Vučić je tada opet bio na vrhuncu moći svoje i tu moć njegovu zapamtio je Šabac, zapamtila ga je Mačva. Ovako je u dnevnom listu Vreme pre 100 godina, na današnji dan, Nestor Letopisac pisao o ulasku Tome Vučića Perišića u šabački logor.

Autor u nastavku pokušava da na trenutak prenese atmosferu onog vremena i pogled na moćnog diktatora.

„Eno, napred ide bataljon vojnika sa puškama na gotovo, a za bataljonom se kreće baterija od četiri topa. Pored topova išle su tobdžije sa zapaljenim fitiljima. Za baterijom topova išao je eskadron konjice iz Beograda, a za konjicom je jahao Vučić na svom kulašastom lisaku sa svojom svitom. Za njim je išla njegova garda Gružana, koja je opkružavala mnoga kola sa buntovnicima svake vrste među kojima dvanaest katana“, navodi se u tekstu.

Zatim sledi nešto detaljniji opis samog Vučića.

Dan kad je Vučićevu moć zapamtio Šabac: Smrad, jata gavranova i orlova pokazivali su kud je prošao diktator 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

„Bio je to čovek krupna tela sa crnom šubarom na glavi koja je zahvatala polovinu čela. Ispod srednjih obrva sevala su ognjem dva živa mala oka. Kosa srednja, a preko srednjih usana, ispod umerenih brkova i preko lica, bela i vrlo lepa, razlikovao se nekakav čudnovat osmejak, te ne znaš da li se u njemu ogleda radost ili sotonski podsmeh. Uzdu od kulaša držala je lepa i bela, gotovo nežna ruka. Na plećima gunj, dole suknene čakšire i opanci na nogama, oko pojasa vuneni, šaren na belo šal, iza koga viri pištolj srebrnjak, a o vratu kriva turska sablja sa svilenim gajtanima natrag zaturena“, ističe se u tekstu.

Prema rečima Nestora Letopisca, cela pojava Vučićeva bila je dostojanstvena i silno je padala u oči. To je bio silan čovek samonik iz šumadijskih zabrana s kraja 18. i s početka 19. veka koji je proučio školu Karađorđevu i Miloševu.

Uz Karađorđa se kao mlad vojnik učio junaštvu i svima pravilima vojne strategije, a uz Miloša, kao njegov momak i pandur izučio je demagošku školu, te je postao boljim demagogom i od samog Miloša.

To je bila jedna sila, retka demagoška veličina, koja je dobro poznavala narodne mase i one tajne kojima se te narodne mase kreću.

On je malo govorio, ali njegov je govor hipnostisao i očaravao narodne mase. Narod mu je verovao i u tom narodnom poverenju ležala je za dugo vreme sva moć Vučićeva.

Nakon opisa Vučića, autor kaže da neće govoriti o onome što se desilo pri ispitivanju i suđenju u šabačkom logoru, ali i dodaje da su put Vučićev od Loznice do Šapca obeležila streljanja buntovnika i točkovi na kojima su trulila tela streljanih.

„Smrad, jata gavranova i orlova pokazivali su nekoliko dana kud je prošao diktator Vučić. On je zaista strašnim merama povratio red u pobunjenim krajevima i mislio je da tako treba da radi protiv onih, koji se dižu protiv zakona i poretka“, zaključuje Letopisac.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.