Kako je profesor Jevto Dedijer uhapšen u Kninu kao "srbijanski špijun" 1Foto: Radenko Topalović

Profesor antropoleografije na Beogradskom univerzitetu Jevto Dedijer pre 110 godina bio je zatvoren u Kninu zbog sumnje da je „srbijanski špijun“.

Mali žurnal navodi da je Dedijer dosta dosta vremena provodio u Bosni i Hercegovini, kao i da je prelazeći Grahovo prešao slučajno i na dalmatinsku stranu.

„Nije mislio da je u Dalmaciji druga država i da je neko bezopasan u Bosni, a opasan u Dalmaciji“, ocenjuje Mali žurnal.

Kako je profesor Jevto Dedijer uhapšen u Kninu kao "srbijanski špijun" 2
Foto: digitalna.nb.rs

List piše i da je Austrija bila jedina zemlja u kojoj ljudi od nauke nose glavu u torbi.

Mnogi poslanici tražili su da vlada reaguje i oslobodi Dedijera.

„Čim je Dedijer zatvoren narodni poslanik Šćepan Grdić obratio se vladi sa pitanjem i tražio intervenciju. Odgovoreno je da se čeka izveštaj, dok dalmatinska vlada o zatvoreniku ne zapita službeno. Ujedno je i polsanik Baljak pitao zadarsko namesništvo, uz tvrdnju da je Dedijer nevino osumničen“, piše Mali žurnal.

Dedijer je još bio u zatvoru kada je vlada od kustosa Sarajevskog muzeja pokušala da sazna kakav je profesor Jevto Dedijer, ali je dobila lepo mišlljenje.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.