Foto: Pixabay /Greyerbaby

No, ono što sigurno niste znali je da ishrana može uticati i na vašu plodnost, prenosi RTCG.

Ako pokušavate da ostanete u drugom stanju ili razmišljate da ćete jednog dana imati dete, možda je vreme da počnete da obraćate dodatnu pažnju na ono što vi i vaš partner konzumirate.

Naime, prema istraživanjima American Pregnancy Association, prehrana može igrati važnu ulogu kada je reč o muškoj i ženskoj plodnosti, a izbegavanje određenih namirnica tokom pokušavanja začeća mogu povećati vašu šansu da u tome i uspete.

Pop Sugar je napravio listu šest namirnica koje biste trebali izbjegavati planirate li trudnoću.

Trans masti

Studija koja je objavljena 2007. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition identifikovala je povećani rizik za neplodnost kod žena koje su konzumirale više trans masti u poređenju s polinezasićenim i mononezasićenim mastima. Zapravo, žene koje su konzumirale više trans masti imale su dvostruko veći rizik od ovulacijske neplodnosti. Trans masti se mogu naći u namirnicama poput čipsa, brze hrane, slatkiša poput kolača i pita, ali i imitacijama sira i margarinima.

Kafa

Konzumiranje kafe i pića s visokim udelom kofeina trebalo bi biti umanjeno u vreme kada pokušavate začeće. Žene koje pokušavaju da zatrudne trebalo bi da ograniče unos kafe na 200 mg dnevno. Ovo je preporuka većine zdravstvenih stručnjaka kako bi se izbegli štetni učinci prekomerne konzumacije kofeina na plodnost.

Žutoperajna tuna

Ginekolozi savetuju ženama da konzumiraju samo 170 gr ribe s visokom koncentracijom žive, poput žutoperajne tune dok pokušavaju da zatrudne ili ako su već trudne. Ali prije nego što počnete izbegavati sve restorane s morskim plodovima, trebalo bi da znate da je sasvim u redu da u toku sedmice imate dva-tri obroka ribe, kao što su som i losos.

Konzumiranje kontrolisane količine morskih plodova zapravo su sjajan način da mama i dete dobiju proteine, omega 3 masne kiseline i tragove hranjivih sastojaka, kao što je jod.

Mleko s niskim udelom masti

Naučna studija Oxford Academic iz 2007. godine ukazala je na to da povećan unos mlečnih proizvoda s niskim udelom masnoće povećava rizik od neplodnosti.

Alkohol

Iako se ne morate u potpunosti rešiti konzumacije alkoholnih pića, trebalo bi da znate da konzumacija više od dve čaše alkoholnih pića dnevno može iscrpiti vaše telo i može negativno uticati na proizvodnju sperme kod muškaraca, te na ukupnu plodnost i sposobnost začeća.

Žene osim što uopšte ne bi trebalo da piju alkohol u trudnoći i u toku pokušaja začeća bi trebale ograničiti unos alkohola.

Slatki zalogajčići

Nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Jednostavne šećere trebalo bi da izbegavate u širokom luku, a ugljeni hidrati koje biste trebali konzumirati su oni lako probavljivi, poput celovitih žitarica, voća i povrća. Osim što ćete povećati šansu za začeće, ove namirnice kontolisaće i nivo insulina i šećera u krvi.

Povezani tekstovi