Niš: Mala Slavija na jugu Srbije 1Foto: Zorica Miladinović

Ovih dana je počela da izvire, prska, brizga, kvasi i hladi nova fontana na centralnom Trgu kralja Milana.

Mlazevi su raznobojni, ali fontana još uvek nema osvetljenje, a ni muziku, koji će stići uskoro, te će ona potpuno zaličiti na stariju, svetleću i raspevanu sestru, na beogradskoj Slaviji.

I biće „spektakl“, obećavaju iz lokalne vlasti u Nišu.

Počela je da se gradi u drugoj polovini prošle godine, završena je pre roka, testirana je prošlog decembra. Lokalni političari su tada objasnili da ima nekoliko programa svetala i vode, a da će na stubovima na trgu biti postavljeni zvučnici.

U blizini, na Nišavskom keju, biće komandna soba, a njenim vodeno- svetlosno-muzičkim programom „moći će da se upravlja i daljinski, čak i telefonom“.

Izgradnja fontane je sastavni deo rekonstrukcije trga u centru grada, započete sredinom 2019. godine.

Renoviranje, koje se privodi kraju, podrazumeva popločavanje celog trga, kao i dela ispred Gradske kuće – u kojoj su kabineti gradonačelnika i većnika, popravku propalog mosta na ulazu u Nišku tvrđavu i potpuno preuređenje parka pored Nišavskog keja.

Rok za završetak svih radova bio je kraj 2020. godine, ali je poslednji put produžen na 31. maj ove godine.

Rekonstrukciju su od početka pratile prozivke opozicije i kritičara zbog navodne korupcije, „pranja para“ ili bacanja novca građana na radikalnu obnovu trga kojem su bile potrebne samo kozmetičke popravke.

Sumnju je izazvala i najava gradonačelnice da će sa izvođačem radova biti raskinut ugovor zbog kašnjenja, pa nakon toga njena suprotna odluka da mu se pruži još jedna šansa da završi započeto.

Kritikovano je loše izvođenje radova, zbog kojih je Niš između ostalog dobio i „talasaste“ trotoare.

Posebnu ljutnju dela javnosti izazivala je seča drvoreda u rekonstruisanom parku, te još veće betoniranje trga, koji je, po sećanju starijih, nekada imao više cveća, trave i drveća.

Kritičari su se javno pitali zašto Niš pokušava da kopira Beograd, odnosno niški čelnici svog kolegu Gorana Vesića, i to u urbanističko- arhitektonskim izmišljotinama koje ne bi trebalo slediti.

Ukazivali su da je niška fontana i bezveznija od one na Slaviji, jer nije ni podignuta, ni ukopana, ni ograđena, već mlazevi vode, koji pritom nisu izdašni, izbijaju iz cevčica na samoj površini trga.

Čemu ta opsednutost aktuelne vlasti fontanama „koje niču po celoj Srbiji“?

I zar je baš neophodno baciti pare na kič, šaren i glasan?

Ovakva pitanja su, međutim, prilično daleko od Nišlija i turista koji se sve masovnije okupljaju oko fontane, ili mladih i dece, koji su je već overili kupanjem pod mlazevima.

Oni nastoje da tuširanje na otvorenom bude sa što više vriske.

Ili da uhvate što bolji ugao i svetlo za snimak i selfi.

U pučansko zadovoljstvo uključiće se za manje od mesec dana i lokalni zvaničnici, koji bi trebalo da svečano otvore novi trg.

Hleba, igara i marketinga, oprobani je ovdašnji recept za politički uspeh.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Niš: Mala Slavija na jugu Srbije”

  1. Fontana treba da bude lep objekat i kada ne radi ovo je obicna rupa kao i ispred ambasadora
    Treba gradsku gospodu poslati nemora Italiju moze Subotica da vide umetnicka dela fontane

  2. Fontane kao i mostovi ne mogu biti ruzni ali mogu biti manje lepi od najlepsih . Koliko kosta jedna osrednja fontana oivicena kamenom , zasto se insistira na zvukovima to jest melodijama na fontanama kada nema lepse melodije od vode koja zubori .Cak ni svetlost sem obicnih reflektora nije toliko bitna .

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.