Plavi krompir - omiljeno jelo Maja i Inka 1Foto: Shutterstock/DUE997

Plavi krompir teško može da se nađe na rafovima prodavnica u Srbiji, a zbog toga što rađa manje nego obični krompir slabije se i proizvodi.

Istog je ukusa kao i obični, isto se i priprema – može da se prži, peče, koristi za salatu ili pire. Zbog plave, ili više ljubičaste boje vrlo je dekorativan, a od običnog je čak i zdraviji.

Ima više antioksidanata jer u sebi sadrži beta karoten i flavanoid, a egzotičnu boju ima zahvaljujući uticaju antocijanina, kog ima u biljkama poput borovnice, brusnice, kupine, ribizla ili crvenog kupusa.

Svoja svojstva i boju ne gubi kuvanjem, a u porodici Mesarić iz međumurskog sela Belica koja ga proizvodi godinama, najviše ga koriste za salatu, jer se kuvanjem ne raspada.

“Služi nam za sve, kao i obični, s tim što ima više vitamina. Obični krompir se kroz vekove menjao, genetski obrađivao, a plavi krompir je ostao isti kakav je bio”, kaže nam Damir Mesarić koji je ove godine posadio 43 hektara krompira, od čega je na jednom hektaru i plavi krompir.

Ima nekoliko vrsta ovog krompira, Mesarići su seme nabavili iz Holandije, a prodaju ga za malo manje od jednog evra po kilogramu.

U Srbiji ga najčešće prodaju po oglasima, a cena varira jer se nekoliko krtola prodaje po ceni od 200 dinara, a ima onih koji traže u zavisnsoti od vrste i do 2.000 i 2.500 dinara za kilogram.

Plavi krompir je potekao iz peruanskih Anda, Maje i Inke su ga koristile u ishrani.

Plavi krompir - omiljeno jelo Maja i Inka 2
Foto: Shutterstock/Elena Schweitzer

Jedno vreme zaboravljen, u svetske kuhinje se vraća poslednjih godina upravo zbog svojih svojstava, a dobar je za rad srca, preporučuje se i onima koji imaju visok pritisak, štiti od infekcija i daje energiju.

Recept za salatu od plavog krompira

Potrebni sastojci:

  • kilogram mladog plavog krompira
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 3 kašičice naseckanog ruzmarina
  • 1/4 šoljice maslina
  • so i biber

Postupak:

Krompir stavite u lonac za kuvanje, a potom posolite vodu kako bi krompir tokom kuvanja poprimio bolji ukus.

Krompir kuvati sve dok se ne bude mogao probiti nožem (nekih 25 minuta).

Dok se krompir kuva, pomešajte masline i ruzmarin i lagano minut ili dva propržite na vatri (do prvog dima).

Kada je krompir skuvan ocedite ga i iseckajte na kockice i izmešajte sa svim sastojcima.