Portokalopita - kolač od pomorandže (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Ukoliko ste ljubitelj Grčke, i volite da putujete u ovu zemlju sigurno ste probali još jedan od njihovih tradicionalnih kolača portokalopita ili pita sa pomorandžom.

Poreklo nastanka portokalopite se vezuje za ostrvo Krit odakle se proširila i na ostale delove zemlje. Hrskavo testo i sirup od pomarandže sa cimetom daju jedinstvenu strukuturu kolača sočan, aromatičan, citrusno osvežavajući, neodoljivo ukusan kolač.

Ukoliko ga niste do sada probali, evo prilike da isprobamo ovaj kolač koji se veoma lako pravi skoro preko cele godine.

Šta nam je sve potrebno:

Za pitu:

  • 500g kora za pitu
  • 4 jaja
  • 100g šećera
  • 400g grčkog jogurta
  • 150ml ulja
  • 3 velike kašike narendane pomorandžine kore
  • kafena kašika ekstrakta vanile
  • 1 prašak za pecivo

Portokalopita - kolač od pomorandže (recept) 2Za sirup:

  • 400g šećera
  • 250ml soka od ceđene pomorandže
  • 500ml vode
  • štapić cimeta
  • 1 pomorandža isečena na kolutove

Način pripreme:

Kao prvo dobro oprati pomorandže pre rendanja.

Kore za pitu prosušiti u rerni oko 45 minuta na 120C. Svaku koru naborajte. Na ovaj način će se osušena kora lakše ručno lomiti na komadiće, ne veće od 2 cm.

U većoj posudi umutiti jaja postepeno dodajući šećer. Kada su jaja dobro umućena dodati grčki jogurt i ulje. Nakon toga dodati narendanu pomorandžinu koru, prašak za pecivo i vanilu, sve to sjedini.

Na kraju dodati usitnjene, prosušene kore, još jednom sve dobro promešati, kako bi kore bile ravnomerno natopljene.

Kalup koji ste odredili za pečenje namazati uljem, sipati smesu i peći kolač na 180C oko 45 minuta. Kolač je gotov kada dobije lepu zlatno braon boju.

Sirup napraviti na sledći način u posudu za kuvanje sipati sok od pomorandže, vodu , šećer i ostaviti da proključa. Kuvati na slabijoj vatri oko 10 minuta da se sirup zgusne, skloniti, pa dodati isečenu pomorandžu (kolutovi) za ukrašavanje kolača. Kuvati još 5 minuta.

Iseći kolač na kocke, poređati pomorandže, pa sirup preliti preko kolača koji se već prohladio. Može obratno topla pita i hladan već pripremljn sirup.

Neka kolač odstoji nekoliko sati pre služenja kako bi upio što više arome od pomorandžinog sirupa i bio što sočniji.

Napomena: Portokalopita se pravi i na drugi način, od griza, ispeče se patišpanj i zalije aromatičnim pomorandžinim sirupom.

Uživajte!

https://www.facebook.com/watch/?v=767389190113116

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.