Pravilnom ishranom do zdravog života 1

Međunarodni 13. kongres o ishrani održaće se od danas do 28. oktobra u beogradskom hotelu Crowne Plaza u organizaciji Društva za ishranu Srbije.

Na kongresu će predstavnici 24 zemalja, naučnici iz Evrope i sveta izložiti rezultate najnovijih istraživanja o hrani i o uticaju onoga što danas jedemo na ljudski život i zdravlje. Ishrana danas, više nego ikada ranije, znači – zdravlje ili bolest. Jedemo sve više, a kvalitet hrane je sve lošiji. Pokrovitelj je međunarodna asocijacija: Federation of European Nutrition Societies (FENS) kojoj pripada i Društvo za ishranu Srbije.

Teme kongresa su veoma raznovrsne: ishrana dece, kvalitet i bezbednost hrane, povezanosti ishrane sa hroničnim nezaraznim bolestima, dijetarne preporuke, mediteranski načina života i ishrane, proizvodnje namirnica sa dodatom vrednošću. Biće prezentovani i rezultati istraživanja o delovanju suplemenata (dodataka ishrani) na zdravlje ljudi.

Posebno će interesantno biti organizovane radionice u kojima će se debatno voditi razgovori o uticaju ishrane na uspeh veštačke oplodnje, o ulozi potrošača u kreiranju zdrave ishrane, a biće predstavljena i evropska platforma za lidere u oblasti ishrane.

Na Kongresu će svoja istraživanja predstaviti najznačajniji svetski stručnjaci iz ove oblasti: prof. Heiner Boeing, predsednik evropske asocijacije FENS i jedan od vodećih evropskih nutritivnih epidemiologa, prof. Ian Macdonald, koji je član britanskog državnog komiteta za ishranu i urednik vrhunskih časopisa i udžbenika iz ishrane, prof. Chin-Kun Wang, jedan od najvećih stručnjaka za nutraceutike, suplemente i biljne proizvode na Dalekom istoku i počasni predsednik Društva za ishranu Tajvana, a biće, naravno, i veliki broj najpriznatijih domaćih stručnjaka.

Pored podrške koju je kongresu dalo Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, Zdravstveni savet je takođe valorizovao program tako što mu je dodelio značajan broj poena, što je od velike važnosti za zdravstvene radnike.

Sve informacije o kongresu, kao i preliminarni program, mogu se naći na sajtu kongresa www.conu2016.com.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.