Recept: Kokodbakina banica odrpanica 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Kokodbakina banica odrpanica nastane svaki put kad ne znam kakve su kore koje sam kupila. Iskidam ih na sitne delove, i tako izbegavam mogućnost da me njihova eventualna žilavost izbaci iz takta.

Ostavim samo dve cele kore, da se zakunem u njih. Te dve cele stavim na dno nauljene tepsije, poprskam ih kiselom vodom, a preko grunem pocepotine u koje sam dodala sve što bih i u fil.

Krajeve koji vire ubućkam u tu masu, premažem površinu uljem i ubacim na pečenje u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Odmah smanjim temperaturu na 180, i pečem dok ne dobije zlatnu boju.

Recept: Kokodbakina banica odrpanica 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Ova banica odrpanica je sa sirom i mladim koprivama. Koprive sam kupila na pijaci, od divne bakice, ali ipak više volim da ih berem sama. Nekako mnogo lepše biram tada.

Koprive berite negde gde nema saobraćaja i izduvnih gasova. Ponesite makaze i rukavice, da vas ne bi spržile koprive. Ne čupajte ih iz korena, nema potrebe. Sve što vam treba za moćnu pitu su vrhovi, koji će se na biljci obnoviti, pa ćete tako nekom drugom dati mogućnost da ih nabere za sebe.

Vrhovi su najukusniji i najmanje peku. Obavezno tu, gde berete koprive, potražite i zelje. Sad mu je vreme. Možete opušteno da pravite ovu pitu i sa mešavinom kopriva i zelja.

Kuvanje vam dozvoljava da isprobate sve što vam padne na pamet, i eksperimentišite što više! Ubošćete nešto neverovatno svaki put!

Sastojci:

  • 500g kora za pitu
  • 400g sitnog sira
  • 100ml kisele vode
  • 100ml jogurta
  • 50ml ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 3 pune šake mladih kopriva (izblanširajte ih obavezno, da ne peckaju)
  • 3 jaja

Kad je ispečete, prekrijte je vlažnim pek papirom i krpom, da se malo prohladi. Savršeno ide uz domaću goveđu pršutu, paradajz i mladi crni luk.

Prijatno!

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Recept: Kokodbakina banica odrpanica”

  1. 50 ml ulja? kolko je 50 ml ulja? jel ne moze da se napise kasika ulja? pola case ulja? jel recept za jelo ili hemijsko jedinjenje?

    • Šta nije jasno? 50 mililitara ulja (50ml) je pola decilitra. Imate valjda u kuhinji dozer za brašno/šećer/ tečnosti ili čašu od standardnih 2dcl pa odmerite četvrtinu.
      Te se stvari uče u osnovnoj školi u kojoj ste se, sudeći po pravopisnim greškama, svojski namučili.
      Prijatan dan.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.