Foto: Kristina Gašpar

Ja je gotovo uvek pravim na isti način – koliko g sira, toliko g kora i na 100 g kora i 100 g sira, jedno jaje (a može i više).

Mnogi se žale kako im gibanica nije vazdušasta.

Meni ne smeta kakva god da je – vazdušasta, manje vazdušasta, „gnjecavija“…

Bitno mi je da nije suva.

Gibanica (pita sa sirom) sastojci:

  • 500 g tankih kora
  • 5 jaja
  • 500 g sira
  • 1,2 dl jogurta
  • 1 dl ulja
  • so po ukusu
  • za posipanje: semenke po izboru

Priprema:

Foto: Kristina Gašpar

Prvo umutite jaja, pa dodajte izmrvljeni sir, jogurt, ulje i so (ako sir nije dovoljno slan).

Veličinu pleha birajte sami.

Ja volim tanju gibanicu, pa najčešće biram veću pleh (30*30cm).

Pleh obložim papirom za pečenje i premažem ga malo uljem.

Poređam tri-četiri kore, ali da krajevi vire iz pleha.

Potom stavim fil, pa dve kore blago izgužvane.

Postupak ponavljam dok ne potrošim sve kore uz napomenu da jedno koru ostavim za završnicu.

Pre nego što stavim poslednju koru, one kore koje vire, savijem ka unutra, premažem filom, pa stavim poslednju koru koju obavezno premažem ostatkom fila u koji dodam još malo jogurta ili mleka, a može i kisela voda.

Volim kada je gibanica posuta susamom i kimom, ali ovaj deo nije obavezan.

Stavim je u nezagrejanu rernu, pa uključim na 200 stepeni i pečem dok lepo ne porumeni, oko 25 minuta.

Ponekada je pravim drugačije: umutim sve sastojke osim sira, pa kore premazujem tim filom, a sir izmrvim preko.

Kako god da je napravite, uvek će biti podjednako ukusna.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Povezani tekstovi