Recept nedelje: Hleb sa prazilukom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Hleb sa prazilukom nije baš hleb po meni, više je slani kolač. Kako god, odličan je.

Vrlo je aromatičan i ukusan. Od ovog testa ne morate pod obavezno da pravite hleb već možete napraviti razno pecivo. Sve po potrebi i želji.

Hleb sa prazilukom, sastojci:

  • 2 dl mlakog mleka
  • 1 ravna kašičica šećera
  • 1 kašičica instant kvasca (ili 10 g svežeg)
  • 250 g mekog brašna tip 400
  • 1/2 kašičice soli
  • 40 g rendanog parmezana
  • 50 g sitno seckanog praziluka
  • 1 kašičica kima u zrnu
  • biber, ljuta mrvljena paprika po ukusu
  • 2 kašike maslinovog uljaRecept nedelje: Hleb sa prazilukom 2

Hleb sa prazilukom, priprema:

Prvo aktivirajte kvasac – u mleku razmutite kvasac i šećer, pa dodajte okvirno pola količine brašna. Kada se kvasac aktivira, dodajte sve ostale navedene sastojke i umestite testo.

Kao i uvek, testo mesim kašikom. Ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči (prethodno ga dobro upakujte kako se ne bi sušilo).

Modlu za hleb ili manju šerpicu obložite papirom za pečenje.

Naraslo testo blago premesite, ponovo kašikom, oblikujte veknicu, stavite u modlu i po želji pospite susamom.

Ponovo upakujte hleb i ostavite ga da lepo naraste.

Pecite ga u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

Nakon pečenja ga izvadite iz modle, skinite papir i ostavite ga da se ohladi.

Napomene:

U pitanju je meko testo, pa savetujem da hleb pečete u modli sa ivicama kako bi zadržao oblik.

Podrazumeva se da ne morate da stavite sve navedene sastojke ako ne volite.

U suštini, može sve i ne mora ništa.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari