Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pogledajte šta piše na fotografiji ispod.

Moram da vam napomenem da su recepti u prababinoj beležnici nepotpuni.

Jednostavno, oni su znali šta i kako prave, pa recepte nisu ni zapisivali.

Deda je jednog dana odlučio da zapiše recepte svoje majke i sačuva ih od zaborava.

U većini recepata su navedeni samo sastojci.

Priprema i saveti su se prenosili sa kolena na koleno.

Ja sam odlučila da nastavim dedinim stopama i sačuvaj sve te recepte, ali da ih podelim sa vama i malo pojasnim.

U svesci piše: „Vanili grancle“. Skraćena verzija je vanilice. Svima je poznato da je Vojvodina nekada bila deo Austrogarske, a sam naziv govori koji su jezici bili zastupljeni.

Često su neke mađarske i nemačke reči prevođene pogrešno. I tako su se kod nas ustalili nazivi raznih jela (koji su neretko pogrešni).

Vanilice su zapravo venčići zamirisani vanilom. Ima logike, zar ne? Moja prababa je uvek pravila rupu u sredini koristeći naprstak, a tako napravljena vanilica liči na venčić, zar ne?

Da li znake kako se venac/venci kaže na nemačkom?

Kränze (venci).

Izgovor ne mogu da napišem.

Sada vam je jasno odakle potiču „grancle“ (od kränze).

Eto rešili smo „misteriju“.

U današnje vreme postoji dosta naziva i varijacija na temu ovog kolača. Naravno, podrazumeva se da svako može da pravi i naziva ovaj kolač kako mu je volja, ali imala sam potrebu da objasnim ovu sitnicu.

Vanilice najčešće pravim bez rupe u sredini jer mi je tako jednostavnije (i malo tanje jer mi se kao takve više dopadaju). Ovaj dobro poznat kolač možete videti u raznim oblicima pored venčića – u obliku cvetića, zvezdica…

Vanilice, sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g masti (ili putera)
  • 100 g šećera u prahu
  • vanilin šećer
  • korica limuna
  • 1 jaje
  • 1 žumance

Ostali sastojci:

  • domaći džem po izboru
  • šećer u prahu zamirisan vanilom
Vanilice, priprema:

Istrljajte brašno, mast i šećer. Dobićete mrvičastu smesu. Dodajte vanilin šećer (količina po ukusu), rendanu koricu limuna, jaje i žumance. Umesite testo. Po potrebi dodajte malo mleka (prababa je za ovakva testa koristila mileram).

Koliko će vam mleka biti potrebno, zavisi od toga kolika su jaja i kakvo je brašno. Savet je da ga dodajete postepeno.

Ovo testo ne treba dugo mesiti.Testo razvijte debelo onoliko koliko želite (npr. 5 mm) na površini koju ste posuli brašnom.Secite željene oblike (krugove, zvezdice, cvetiće). Na svakom drugom keksu možete napraviti rupu u sredini.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 150-180 stepeni u zavisnosti od jačine vaše rerne oko 10 minuta, tj dok ivice blago ne porumene.Spajajte po dva keksića džemom i uvaljajte ih ili pospite prah šećerom. Vanilice su lepše kada malo odstoje, bar jedan dan.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Povezani tekstovi