
Na internetu ima dosta recepata za dobijanje prirodnog kvasca i to nije ništa novo, ali je poslednjih dana jako popularno.
Ne dopadaju mi se hlebovi sa sodom bikarbonom ili praškom za pecivo, ali ne mogu da kažem da ih ponekada ne pripremam.
Najpopularniji recept za prirodni kvasac ili strater je onaj koji se „hrani“ oko 16 dana. Nikada ga nisam pripremala, pa na tu temu ne mogu da pišem.
A da li će vam hleb uspeti u potpunosti, zavisi od više faktora – od vremena fermentacije, temperature u prostoriji, od vrste brašna, količine brašna i vode, od temperature i vremena pečenja, načina pečenja… Pisala sam više puta na tu temu.
Za one koji prvi put pripremaju hleb na ovaj način savet je da eksperimentišu sa manjom količinom uz napomenu da hleb ne može da ne uspe tj. kakav god da je, neće se baciti.
Hleb bez kvasca, sastojci:
3,5 šolje crnog brašna (koristila sam tip 1100)
1,5 šolja mlake vode
1 ravna kašičica soli (koristila sam morsku so)
Hleb bez kvasca, priprema:
U porcelanskoj ili staklenoj posudi izmešajte: 1 šolju brašna, 1 šolju vode i so.
Posudu lepo upakujte (obično koristim rastegljivu foliju).
Držite na toplom mestu, npr. pored grejnog tela.
Ne mogu da vam kažem koliko sati treba da stoji ova smesa jer zavisi od toga koliko je toplo.
Najčešće sve to umutim uveče, pa ujutru prelazim na drugi korak.
Drugi korak je još jedna šolja brašna i 1/2 šolje vode.
Ponovo sve treba lepo sjediniti i upakovati. Sada smesa brže naraste, pa ćete kraće čekati do narednog koraka, nekoliko sati. Videćete kako testo raste.
Kada se testo udvostruči, dodajte treću šolju brašna i sve lepo umesite kašikom ili viljuškom.
Ponovo pakovanje posude i čekanje. Ovo testo će jako brzo da naraste, za oko cca 2 sata će se udvostručiti.
Poslednja faza je dodavanje još cca pola šolje brašna i mešenje rukom.
Umešen hleb stavite u posudu za pečenje (poželjno je da posuda ima poklopac), upakujte i ostavite da odstoji.
U zavisnosti od toga kakav hleb želite, držite ga duže ili kraće da naraste.
Poklopljenu posudu stavite u hladnu rernu i uključite je na 150 stepeni.
Od momenta kada se rerna zagreje, pecite oko pola sata.
Nakon pola sata, skinite poklopac i pojačajte rernu na 200-220 stepeni i pecite hleb još 15-20 minuta.
Dužina pečenja zavisi od debljine hleba.
Ovo tetso je malo mekše, pa ukoliko koristite veću posudu (pekla sam u šerpi prečnika 20 cm) dobićete tanji hleb.
Ako se odlučite za manju modlu, dobićete viši/deblji hleb, pa će vam biti potrebno malo više vremena da ga ispečete.
Hleb pripremljen na ovaj način ima punoću (biskvitnu teksturu) i mek je. Hlebove bez kvasca ne pripremam uvek ovako.
Nekada pravim mekša testa, nekada čvršća, nekada pečem bez poklopca odmah na visokoj temperaturi.
Nekada koristim druga brašna, semenke, pravim razne kombinacije…
Možda vam sve ovo deluje jako komplikovano, ali nije. Nema puno posla oko pripreme hleba bez kvasca. Jedini faktor je vreme čekanja.
Izmerila sam brašno koje mi je ostalo u kesici, pa znam da sam potrošila 450 g brašna i cca 3 dl vode jer uvek koristim šolju od 2 dl.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Hvala na receptu, kao i svim dosadasnjim receptima koje objavljujete! A sada, mala digresija… Pored stvarnih recepata, mene bi zanimalo i kako se pravi hleb od Vuciceve izjave da ima brasna (danima nije bilo, a i sada retko ima) i Nedimoviceve izjave da postajemo velesila u proizvodnji kvasca (posto u prodavnicama u kojima kupujem bas dugo nema kvasca)? Taj „recept“ nije samo saljivi pokusaj da se narugam drzavnoj administraciji, vec pokusaj da se ukaze na sve prisutniji stav „Nije vazno kako jeste. Vazno je sta je Predsednik rekao.“, koji nas je na kraju doveo na pravljenje hleba od njihovih izjava (ili prolazak kroz pakao svakodnevnog jedenja makarona). Floskule tipa „ljudi prave zalihe“ ne prihvatam jer svaki prodajni objekat moze da ogranici ili destimulise kupovinu veceg broja komada istog artikla, a do sada je to moglo da se uredi milion puta. Sa druge strane, ako narod glasa Vucica, sto mu onda ne veruje?
ovde gde ja živim (Srbija) brašna je bilo svaki put kada sam otišao u prodavnicu, evo i juče. Zapravo svega je bilo, a za kvasac nisam proverio, video sam da suvog kvasca nije bilo. Sa druge strane nisam znao da ovoliki narod mesi kvasni hleb, pa je sada kriza što kvasca nema, a vlast se meri po raspoloživosti kvasca?!? Znate da se može jesti i pirinač i krompir, proja, kačamak, pahuljice.. palačinke, lepinje bez kvasca..
Tema je recept za beskvasni hleb. Cemu smaranje sa kvascem i Vucicem?
Laze, pa sta sad?! Laze oduvek. Ako imas nesto vezano za kulinarstvo, samo pucaj
. Ako ne, ne smaraj.
Ima politickih tekstova 1000 pa tamu tuci po njima
Hvala za recept, ja stavim 3 solje bilo kog brasna, heljdino,ovseno,crno i 2 solje vode, semenke po zelji i uve e ostavim do ujutru.najmanje 10sati i pecem na 200 stepeni oko 30ak minuta. Obavezno izvaditi iz tepsije i poeci mokrom rukom preko gornje kore i uviti u pamucnu krpu, trkdesètAk minuta.Tanak i lep hleb se dobije. Prijatno