Recept nedelje: Keks torta 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sastojci za fil:

  • 6 dl mleka
  • 4 kašike šećera (ili više po ukusu)
  • 2 kašike gustina (40 g)
  • 1 kašika kakao praha (cca 15 g)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 g crne čokolade
  • 50 g putera/margarina
  • 250 g keksa po izboru
  • 1 dl jače crne kafe
  • 1 dl mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
Recept nedelje: Keks torta 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Završnica:

1 kesica šlag krema od čokolade

mleko prema uputstvu sa pakovanja

Priprema:

4 dl mleka i šećer stavite da provri.

U ostatku mleka (2dl) razmutite: gustin, kakao prah i vanilin šećer.

Kada mleko provri, sipajte razmućenu smesu i kuvajte nekoliko minuta uz neprekidno mešanje.

Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu i puter/margarin.

Mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.

Prohladite fil (prethodno ga prekrijte providnom folijom kako se ne bi uhvatila korica).

Sjedinite kafu, mleko i vanilin šećer..

Recept nedelje: Keks torta 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Poželjno je da kafa i mleko budu mlaki kako bi se keks brže ovlažio (u vrelu kafu možete sipati hladno mleko).

Modlu za hleb (ili neku drugu po izboru) obložite folijom i poređajte keks koji ste prehodno dobro natopili.

Sipajte trećinu fila i poravnajte (3 reda fila i 4 reda keksa).

Postupak ponavljate dok ne utrošite sve sastojke.

Tortu staviate u frižider na nekoliko sati da se stegne.

Okrenite je na poslužavnik, skinite foliju i premažite umućenim šlag kremom.

Napomene:

Ja sam se odlučila za tri reda fila i 4 reda keksa jer volim kada ima više keksa, a manje fila.

Koliko će vam keksa biti potrebno, zavisi od vrste keksa.

Upotrebila sam 32 komada duguljastog keksa (8*4) i to je bilo cca 230 g).

Možete koristiti i piškote, ali ih u tom slučaju nemojte previše natapati.

Za potapanje keksa možete koristi samo mleko ili samo kafu.

U fil možete dodati kašičicu mlevene kafe ili rum…

Sve po ukusu.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

close
Recept nedelje: Keks torta 4

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.