Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Ukoliko pripremate posne kolače, mrsne sastojke zamenite posnim. U tom slučaju izostavite šlag/mleko u prahu.

Sastojci:

200 g šećera
1 dl vode
100 g margarina ili maslaca
10 g vanilin šećera
150 g sitno mlevenog kikirikija
150 g mlevenog keksa
2 kašike šlaga u prahu ili mleka u prahu.

Sastojci za glazuru:
70 g čokolade
2 kašike vode
1 ravna kašika margarina ili maslaca
50 g krupno mlevenog kikirikija

Priprema:
Šećer karamelizujte na nižoj temperaturi. Kada postane svetlo braon, karamelizovan, sipajte polako vodu, vodite računa da se ne ispečete. Kuvajte smesu dok se šećer ne otopi (u poklopljenoj šerpi), oko 5 minuta, pa dodajte vanilin šećer i margarin.Sklonite sa ringle i mešajte dok se margarin (maslac) ne otopi.

Dodajte kikiriki, keks i šlag/mleko u prahu. Smesu stavite u frižider da se ohladi i stegne. Ukoliko vam se učini da je smesa meka, dodajte još malo keksa.

Oblikujte na tacni ili u kalupu pravougaonik dimenzija 10*21 cm. Ostavite da odstoji u frižideru ili zamrzivaču dok se ne stegne, a onda isecite komade dimenzija 2*3 cm. Prilikom sečenja, vodite računa da vam se kolači ne odvoje previše, dovoljno je onoliko koliko treba nožu da prođe između redova prilikom sečenja.

Kolače prelijte čokoladnom glazurom koju ćete pripremiti tako što ćete čokoladu istopiti sa vodom, pa ćete dodati margarin (maslac) i mešati dok se on ne otopi. Pospite ih kikirikijem.Kada se glazura stegne, kikiriki šnite su spremne za upotrebu. Od ove smese nožete napraviti kuglice ili neke druge oblike po želji.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Povezani tekstovi