Recept nedelje: Kolač sa borovnicama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Imate više varijanti kada je u pitanju ova poslastica – neke su jednostavnije, a neke malo komplikovanije..
Saveti se nalaze na kraju objave.

Kolač sa borovnicama

Recept nedelje: Kolač sa borovnicama 2

Sastojci za biskvit:

  • 3 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 3 kašike mleka
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika mekog brašna
  • 1/2 kašičic praška za pecivo
  • 1 kašičica rendane kore limuna
  • 200 g borovnica

Ganaš:

  • 200 g crne čokolade
  • 250 ml slatke pavlake

Šlag:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 1 kašika vanilin šećera

Kolač sa borovnicama, priprema:

Odvojite žumanca od belanaca.

Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećere, pa mutite dok smesa ne postane sjajna i glatka.

Dodajte žumanca neprekidno muteći, a potom mleko i ulje.

Brašna sjedinite sa praškom za pecivo, sipajte u prethodno umućenu smesu kao i koricu limuna.

Umutite sve mikserom.

Modlu prečnika cca 20 cm premažite puterom/margarinom/mašću i pospite oštrim brašnom ili obložite papirom za pečenje.

Recept nedelje: Kolač sa borovnicama 3

Izlijte smesu za biskvit i lagano poređajte borovnice. Biskvit pecite u zagrejanoj rerni na 150 minuta oko 45 minuta.

Koristite čačkalica za test da proverite da li je testo pečeno.

Ukoliko koristite modlu većeg prečnika ili pravougaonu/četvrtastu većih dimenzija, biskvit pecite kraće.

Na niskoj temperaturi istopite čokoladu uz dodatak slatke pavlake u odgovarajućoj šerpici.

Prohlađen biskvit prelijte prohlađenim ganaš kremom i stavite u frižider da se stegne.

Ohlađen kolač premažite umućenom slatkom pavlakom (ili šlagom iz kesice) i dekorišite po želji.

Napomene:

Ukoliko želite sočniji kolač, u biskvit stavite pola oštrog brašna.

Pečen kolač prelijte sirupom od: 1/2 šolje šećera, 3/4 šolje vode, 2-3 kriške limuna.

U tom slučaju možete izostaviti ganaš i šlag. Ili jednostavno, možete napraviti samo biskvit sa borovnicama i posuti ga šećerom u prahu. A možete ga premazati nekim džemom i posuti orašastim plodovima (mlevenim ili seckanim).

Umesto borovnica možete koristiti neko drugo bobičasto voće ili kombinaciju više vrsta.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.