Recept nedelje: Medeno srce 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada sam bila mala, moj omiljeni slatkiš je bilo medeno srce. U ta davna, pradavna, vremena, slatkiši se nisu kupovali i jeli svakog dana.

Sada, kada sam velika, slatkiše pravim sama. Više volim da ih pravim nego da ih jedem. Eksperiment uspeo – home made medeno srce.

Pravila sam medenjake, pa sam sasvim slučajno odlučila da za eksperiment upotrebim četiri srca. Spojila sam po dva džemom od kajsija i umočila ih u čokoladnu glazuru koja mi je ostala od torte.

Kolačići su zaista sjajni. Nisam mislila da će biti baš takvi.

Medeno srce, sastojci:

120 g šećera

1 kesica vanilin šećera

1 dl vode

100 g margarina

1 kašika meda

3 kašike marmelade

400 g brašna

1 kašika začina za medenjake

1/2 kašičice sode bikarbone

1/2 kašičice praška za pecivo

Po potrebi džem od kajsija

300 g čokolade za glazuru

Medeno srce, pripema testa: Prokuvajte vodu, šećere, margarin i marmeladu. Izmešajte suve sastojke i dodajte ih u prohlađenu smesu koju ste prokuvali. Sjedinite sve sastojke. Testo upakujte u kesu i stavite u frižider da se dobro ohladi. Premesite ga sa malo oštrog brašna i razvijte na površini koju ste posuli oštrim brašnom (oko 3 mm debljine).

Secite srca ili neke druge oblike po izboru.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko 12 minuta.

Recept nedelje: Medeno srce 2

(Pleh oblažem papirom za pečenje.)

Spajate po dva srca džemom od kajsija, sačekajte da džem malo upije, a potom ih umačite u čokoladnu glazuru. Staljajte ih na papir za pečenje kako biste ih lakše odvajali od podloge kada se čokolada stegne.

Napomene: Glazuru možete pripremiti sa slatkom pavlakom ili onako kako to inače radite.

Medeno srce je postan kolač ukoliko napravite posnu glazuru (sa margarinom i vodom ili sa uljem).

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari