Recept nedelje: Pepermint kocke 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Inspiraciju za pepermint kocke sam našla u jednom receptu sa interneta. Za njihovu pripremu sam koristila prirodnu aromu peperminta.

Pomenutu aromu nisam našla kod nas, dobila sam je iz inostranstva. Podrazumeva se da možete koristiti bilo koju mentol aromu, ali napominjem da je ukus bolji kada se koristi prirodna aroma.

Ovaj kolač se priprema brzo, nije potrebno puno vremena da se hladi i steže. Jednostavno, ubrzo nakon pripreme ga možete poslužiti.

Sastojci za koru:

100 g istopljenog putera

4 kašike kakao praha

5  kašika šećera

150 g mlevenog keksa

5 kašika kokosa

4-5 kašika mleka

Recept nedelje: Pepermint kocke 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Sastojci za fil:

75 g omekšalog maslaca

200 g šećera u prahu

4 kašike mleka

1-2 kašičice mentol arome

Glazura:

150 g crne čokolade

1 dl slatke pavlake

Priprema: Za koru sjedinite puter, kakao prah i šećer. Dodajte keks i kosos, pa izmešajte. Na kraju dodajte mleko i sjedinite sve sastojke. Pleh okvirnih dimenzija 15*20 cm obložite folijom, pa sipajte smesu koju ste naprvaili i poravnajte.

Za fil umutite puter i šećer u prahu, potom dodajte mleko i aromu. Sjedinite sve sastojke.

Fil premažite preko kore, pa prelijte glazurom koju ćete napraviti tako što ćete istopiti čokoladu i sjediniti sa zagrejanom slatkom pavlakom. Kada se glazura stegne, kolač iseite na kocke.

Dekorišite po želji.

Napomene: Koristila sam keks sa kakaom koji sam samlela malo krupnije. Za glazuru sam koristila čokoladu sa 72 posto kakao delova. Kolač nije presladak bez obzira što vam se može učiniti na prvi pogled. Umesto putera, možete koristiti margarin. Ovaj kolač može biti i postan po potrebi. Savetujem da sačekate da se glazura lepo stegne pre sečenja kako bi presek bio lepši. Ja nisam imala vremena, sekla pre nego što se čokolada potpuno stegla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari