Recept nedelje: Pica kiflice 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pica kiflice – neodoljivog mirisa i ukusa. Recept je više nego jednostavan. Testo je posebno fino i naravno ukusno. Finoću mu daje paradajz sok.

Pica kiflice, sastojci:

  • 600 g brašna tip 500
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera

    Recept nedelje: Pica kiflice 2
    Fotografije sa bloga Domaćica za vas
  • 1 ravna kačičica soli
  • po ukusu mrvljeni: origano, bosiljak i ruzmarin
  • 40 g parmezana, sitno rendanog (ili nekog drugog sira po izboru)
  • 4 dl toplog soka od paradajza
  • 4 kašike ulja

Za premazivanje testa:

  • 100 g putera sobne temperature (ili neke druge masti)

Priprema:

U posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte sok od paradajza i ulje.

Umesite glatko testo. Ako vam se testo baš puno lepi, dodajte 1-2 kašike brašna.

Posudu u kojoj je testo upakujte u kesu i stavite na toplo mesto da se testo udvostruči.

Premesite ga kratko i ostavite da odmori još 15-tak minuta.

Na površini koju ste posuli brašnom, razvijte testo u pravougaonik debljine oko 1 cm. Polovinu premažite puterom, pa preklopite.

Opet polovinu premažite puterom, preklopite i još jednom premažite polovinu preklopite.

Znači, tri puta se maže puter.  Ponovo razvijte testo u pravougaonik debljine oko 1 cm.

Secite ga cik-cak da biste dobili trouglove. Od šireg dela, ka užem uvijajte kiflice.

Poređajte ih u pleh obložem papirom za pečenje, premažite umućenim jajetom ili otopljenim puterom i ostavite oko sat vremena da narastu.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.

Recept nedelje: Pica kiflice 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Napomene:

U zavisnoisti od tga koliko je sok od paradajza slan, korigujte količinu soli.

Ja sam dobila 18 većih kiflica, a vi možete testo iseći na manje delove i dobiti više kiflica.

Od ovog testa možete napraviti razna peciva (sa ili bez premazivanja testa puterom), a možete oblikovati i hleb.

Umsto parmezana, može bilo koji drugi sitno narendani tvrdi sir. Prolećna salata uz pica kiflic je meni bila dovoljna.

Ali s obzirom da je rerna bila uključena, imali smo i pečeno povrće.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari