Recept nedelje: Proja sa povrćem 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Proja ili projara – odlučite sami. 

Odete u kupovinu, a ne znate šta vam nedostaje u kuhinji. Mislila sma da imam sve neophodne sastojke za proju – kukuruzno brašno, palentu ili kukuruzni griz. Međutim, kada sam počela da pripremam sastojke, shvatila sam da su glavni sastojci prisutni u malim količinama. Proja je po meni zimska hrana tako je tokom letnjih meseci vrlo retko pravim.

Ali snašla sam se. Iskoristila sam sve sastojke koje sam imala. Tako je nastatala ova proja sa povrćem. Proja se može konzumirati tokom svih obroka – za doručak, uz ručak, za večeru…

Proja sa povrćem, sastojci:Recept nedelje: Proja sa povrćem 2

  • 1/2 šolje kukuruznog brašna
  • 1/2 šolje palente
  • 1 šolja integralnog speltinog brašna
  • 1 šolja pšeničnog brašna tip 500
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 4 jajeta
  • 300 g sira
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 1/2 manjeg praziluka
  • mleveni biber po ukusu

*šolja je od 2 dl

Proja sa povrćem, priprema:

Sjedinite sve suve sastojke (brašna, palentu, so, prašak za pecivo), dodajte mleko, ulje i jaja koja ste prethodno umutili penasto. Umutite smesu. Dodajte sitno iseckanu papriku, praziluk i rendanu šargarepu.

Na kraju umešajte izmrvljeni sir.

Biber možete staviti ako volite, a ako ga ne volite, izostavite ga.

Proja sa povrćem treba da se peče u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko pola sata (dok ne porumeni). Ukoliko ne volite da eksperimentišete kada su brašna u pitanju, proju možete napraviti na uobičajen način i dodati povrće po izboru. Proja se može pripremati sa raznim povrćem kao što su: šampinjoni, paradajz, tikvice, blitva, zelje, spanać…

A možete dodati i rendanu bundevu. Umesto praziluka, može i mladi luk. Pustite mašti na volju kada je u pitanju kombinacija sastojaka. Ako odlučite da smanjite količine povrća i sira, dodajte još malo tečnosti.

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.