Recept nedelje: Pržene noklice od sira 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pržene noklice od sira su konačno stigle na red. U pitanju je recept iz Savremenog kuvara (Savremeni kuvar, Prosveta, reprint izdanje, Beograd 1986.).

U pomenutom kuvaru se može naći dosta toga zanimljivog, pa ako ga imate, a niste do sada otvorili, prelistajte ga za početak… Pržene noklice od sira se pripremaju od kuvanog testa.

Sastojci:

3,5 dcl vode,

80 g maslaca ili margarina,

200 g mekog brašna

100 g narendanog kačkavalja

2 jajeta Ulje za prženje

30 g narendanog sira za posipanje

Priprema:

Spustiti u vruću vodu maslac ili margarin, pa kad se rastopi od jednom sipati svu količinu brašna i kačkavalja, mešati dok god se testo ne počne da odvaja od varjače i posude. Skloniti sa sa šporeta, ostaviti da se ohladi i umešati jedno po jedno jaje. Zatim kašičicom vaditi noklice i spuštati ih u zagrejano ulje. Pržiti sa obe strane dok ne porumene. Gotove noklice po želji uvaljati u nastrugani sir.

Prilog je po želji.

U kuvaru preporučuju kombinaciju prženih noklica i povrća. Meni se dopada ukus noklica i ljutenice. Ako volite crni luk, dodajte ga prilikom služenja.

Originalni recept sam malo promenila, tačnije, dodala sam mleveni biber i ljutu papriku u testo. Pržne noklice sa sirom sam posula rendanim sirom i poprskala sokom od limuna.

Nakon prženja, noklice sam stavljala na kuhinjski ubrus kako bi se ocedio višak ulja. Ali napominjem da ovo testo skoro ne upija masnoću.

Prvi put sam pržila testo pripremljeno na ovaj način i zadovoljna sam(nisam pržila ni tulumbe). Testo nije masno, vazdušasto je i ukusno.

Recept nedelje: Pržene noklice od sira 2

Jedino što retko kada nešto pržim. A kada pržim, to obavljam pored otvorenog prozora. Pretpostavljam da se testo može razviti, seći na komade i peći u rerni. Takođe, noklice bih kuvala u začinjenoj vodi i sjedinila sa nekim sosom. Ima dosta mogućnosti za kombinovanje.

Sve u svemu, ideja mi se baš dopada. Ako do sada niste pripremali pržene noklice od sira, preporučujem da ih napravite. Mera je dovoljna za 4 osobe.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari