Recept nedelje: Sarma sa prazilukom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Njeno visočanstvo – sarma. I njegovo visočanstvo – praziluk. Ovako pripremljena sarma je lagana i fina. Idealna za dane posta. Može se služiti i topla i hladna.

Sarma sa prazilukom, sastojci:

  • 4-5 kašika ulja
  • 300 g praziluka, iseckanog na manje komade
  • 1 kašika mlevene slatke začinske paprike
  • 1 kašičica ljute mrvljene paprike
  • 150 g pirinča okruglog zrna
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • začini po ukusu: mleveni kim, mrvljeni ruzmarin, biber
  • 15-ak listova kiselog kupusa
  • 2 lista lovora
    so po potrebi*
  • 1/2 manje cvekle

* Nisam dodavala so jer je kupus bio i više nego dovoljno slan.

Recept nedelje: Sarma sa prazilukom 2

Priprema:

Na zagrejanoj ulju izdinstajte praziluk.

Ja ga dinstam kraće, tek da omekša.

Potom dodajte začinsku papriku, izmešajte, a onda po redu sve ostale sastojke osim listova kupusa, cvkle i lovorovog lista.

(Pirinač prethodno operite.)

Ako listovi kupusa imaju jače zadebljanje, isecite ga kako biste lakše uvili sarmice.

Na list kupusa stavljajte po cca kašičicu fila i uvijte sarmu. Postupak ponavaljajte dok ne utrošite sve sastojke.

Sarmice poređajte u šerpu/posudu u kojoj ćete ih kuvati.

Dodajte lovorov lista i nalijte vodom da ogrezne. Sarme kuvam u ekspres loncu oko 30 minuta. Vi ih kuvajte onako kako ste navikli.

Nakon 30-ak minuta ih prebacim u običnu šerpu, dodam cveklu isečenu na manje komade i kuvam desetak minuta.

Ne dodajem vodu, tako da sarme koje su van vod ostanu u boji kupusa, a one na dnu budu ljubičaste/ciklama.

Ovako pripremljene sarme su odlične za vreme posta ili ukoliko ne jedete meso.

Napomene:

Što se tiče začina, kao i uvek možete dodati i oduzeti po svom ukusu.

Što se tiče kima, stavim otprilike pola kašičice.

Ruzmarin – dva-tri prstohvala.

Biber – oko pola kašičice.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari