Recept nedelje: Škotski ovseni krekeri (Scottish Oatcakes) 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Škotski ovseni krekeri se tradicionalno pripremaju u Škotskoj vekovima. Ovas tamo uspeva, a ove krekere  su često jeli umesto hleba.

Postoji dosta recepata, ali suština je ista – osnovni sastojak je ovas.

Pripremaju se sa i bez dodatka pšeničnog brašna, sa ovsenim pahuljicama, celim ili mlevenim…

Škotski ovseni krekeri, sastojci:

  • 225 g integralnog ovsenog brašna
  • 50 g brašna tip 500
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 60 g masti (koristila sam kokosovu mast)
  • 1 dl kipuće vode
Recept nedelje: Škotski ovseni krekeri (Scottish Oatcakes) 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Priprema:

U posudu za mešenje sipajte sve suve sastojke i izmešajte ih.

Dodajte mast i izradit rukama, dobićete mrvičastu smesu. Sipajte kipuću vodu i umesite glatko tetso.

Prvo možete koristiti viljušku, a kada brašno upije tečnost, možete mesiti rukama.

Ukoliko vam se testo raspada, nije kompaktno, dodajte još malo vode i premesite.

Testo podelite na 4-5 delova i oblikujte kuglice.

Svaku kugicu razvijte na površini koju ste posuli ovsenim brašnom u tanak krug.

Ako žlite da vaši krekeri imaju lep oblik, krajeve koji će najverovatnije pucati odsecite – oblikujte lep krug.

Svaki krug isecite na željeni broj delova (ja sam sekla na osam delova).

Recept nedelje: Škotski ovseni krekeri (Scottish Oatcakes) 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pleh obložite papirom za pečenje i poređajte keksiće.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 12-15 minuta.

Proveravajte tokom pečenja  kako se krekeri ne bi prepekli.Treba da ostanu svetli.

Ako vam je rerna jača, moguće je da će i desetak minuta biti dovoljno.

Krekeri su neutralnog ukusa, pa ih možete jesti i slane i slatke.

Napomene:

Možete koristiti margarin, maslac, svinjsku mast ili neko ulje.

Ja sam izabraa slanu varijantu i dodala 1/2 kašičice čilija u prahu.

Imate dosta mogućnosti kada je začinjavanje ovih krekera u pitanju.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari