Recept nedelje: Slane galete 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kakve galete volite, slane ili slatke? Hrskave ili malo mekše. Ili možda 2u1?

Slane galete, sastojci:

  • 100 g oštrog brašna
  • 50 g ovsenog brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 50 g omekšalog maslaca/margarina/masti
  • 50 g izgnječenog sira
  • 1 jaje umućeno
  • 50 ml vode*
  • so po ukusu, u zavisnosti od toga koliko je sir slan
  • semenke i začini po ukusu (koristila sam: mrvljenu ljutu papriku, kim i origano)

*količina vode zavisi od vrste sira, ako je sir mekši, sipajte manje vode, tj. dodajte je postepeno.

Recept nedelje: Slane galete 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Slane galete, priprema:

Sjedinite sve navedene sastojke, umesite testo.

Ja sam ga mesila kašikom.

Testo je srednje čvrsto.

Napravite 20-25 kuglica i pecite u zagrejanom aparatu za galete.

Kada zatvorite aparat, pritisnite gornji deo, kako bi se formirale galete.

Ja sam pekla na najjačoj temperaturi oko osam minuta, ali svakako temperaturu i dužinu pečenja, prilagodite jačini svog aparata (čini mi se da je moj malo slabiji).

Recept nedelje: Slane galete 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Napomene:

Slane galete možete pripremiti od brašna po izboru.

Trenutno sam imala navedene sastojke, pa sam ih zato tako napravila.

Poenta je bila u isprobavanju aparata.

Umesto vode, možete koristiti ono što imate: mleko, jogurt, gaziranu vodu, vino, pivo…

Ukoliko volite hrskavije galete, pecite ih duže na nižoj temperaturi.

Sir nije obavezan osim ukoliko ne čistite frižider. I opet, sve može i ne mora.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari