Recept nedelje: Tarator sa orasima 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Imala sam nameru da kiselo mleko zamenim mešavinom navedenih semenki – da napravim retku smesu, ali s obzirom na ukus koji vrlo prija nepcima, gusta smesa je zamenila retku.
Ukoliko postite ili ste vegan, iz recepta eliminišite parmezan i napravite namaz po vašoj meri.
Takođe, ukoliko dodate malo više vode, možete napraviti preliv za salatu.
Imate bezbroj mogućnosti…

Sastojci:Recept nedelje: Tarator sa orasima 2

  • 2 kašike seckanih oraha
  • 2 kašike oljuštenog suncokreta
  • 2 kašike pečenog susama
  • 2 kašike parmezana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • so i biber po ukusu
  • voda po potrebi
  • 1 kašičica balzamiko sirćeta
  • 1 srednji krastavac

Dekoracija:

Seckani orasi, listovi sveže nane, kapari, balzamiko sirće, maslinovo ulje.

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender, osim  krastavca. Sipajte malo vode i blendirajte uz povremeno dodavanje vode.

Vodu sipajte dok ne dobijete željenu gustinu.

Iseckajte krastavac na sitnije kockice i sjedinite sa smesom koju ste dobili.

Dekorišite navedenim sastojcima. Ukus je više od očekivanog.

Biber, orasi i beli luk su dobitna kombinacija. Krastavac daje osvežavajuću notu. Susam i suncokret pored oraha, ovoj salati/namazu daju kremastu strukturu.

Po meni uz ovu kombinaciju ide sveža mirođija. Mislim da bi joj ona dala još posebniju notu, ali nisam je imala.

Pata u svom receptu napominje da se kiselo mlek može zameniti vodom i sirćetom, ali s obzirom da volim da eksperimentišem, odlučila sam se za ovakvu kombinaciju.

Gust, kao pašteta ili namaz, pogodan je za razne zalogaje i zalogajčiće.

Napravila sam za rođendan i oduševila goste.

Originalni recept koji možete naći OVDE mi je poslužio samo kao inspiracija.

U pitanju je blogerska igrica sa idejom da se istraži i sačuva od zaborava „Veliki narodni kuvar“ autorke Spasenije Pate Marković.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.