Recept: Niške čaije 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Ne pamtim vremena kada se ovo pecivo prodavalo u pekarama, pa verujem da će neki od vas da se iznenade kada vam kažem da su ovo na slici čaije.

Sećam se onih uvijenih varijanti, ali tata ih je redovno spominjao u ovom obliku, a i nana ih je uvek ovako pripremala. Sa čaijama se ne filozofira. Ili ih pravite po originalnom receptu, ili to nisu čaije. Bar ne niške čaije, za koje se čekalo u redovima pred pekarama. Pratite recept od A do (Ni)Š.

  • 800g brašna
  • 200g svinjske masti (sobna temperatura)
  • 30g kvasca
  • kašika šećera
  • 200-300ml vode
  • kašičica soli
  • 600g starog punomasnog sira

U 200ml vode izdrobite kvasac, dodajte šećer, 3 kašike brašna, promešajte i ostavite da nadođe. Ja to odmah uradim u vangli za mešenje, da ne gomilam sudove.

Kada se kvasac podigne, dodajte mast, so i brašno. Počnite mešenje varjačom. Ukoliko je potrebno, dodajte postepeno još vode.

Nastavite mešenje na pobrašnjenoj podlozi, dok ne dobijete glatko i meko testo. Testo premažite uljem, i ostavite sat vremena, da lepo naraste.

Recept: Niške čaije 9
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Nakon toga, testo samo malo pritisnite da splasne, a onda odvajajte loptice veličine jajeta. Razvucite ih rukom, na sredinu stavite izdrobljeni sir, skupite u džakčić i ubacite u pleh za pečenje.

Premažite ih mešavinom masti i sira (dodatno kašika masti i sira za premazivanje), i ostavite ih da rastu dok se rerna zagreva na 220°.

Prekrijte ih aluminijumskom folijom i ubacite u rernu. Nakon pola sata, skinite foliju i nastavite sa pečenjem dok čaije lepo ne porumene.

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.