Recept: Sirenje po šopski 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Godine 1992, zimovala sam sa roditeljima u Bugarskoj. Dok smo doručkovali, dva mlađana Bugarčeta za susednim stolom jela su nešto iz grneta. Posle treće fotokopije narudžbine koju im je konobar doneo, usledilo je: „Molim vas, isto ono što jedu dečaci!“

Tada smo se porodično zaljubili u ovo tradicionalno bugarsko jelo, koje već 28 godina, bar dva puta mesečno, gostuje na mom trpezarijskom stolu.

Mama je recept izvalila na keca, i malo ga modifikovala. Zbog ovoga mi je zamrzivač pun smrznute sveže paprike i paradajza, jer za ovo se moraju imati namirnice u svako doba godine!

Recept: Sirenje po šopski 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Leto je vreme paradajza i paprike, napravite zalihe na vreme, želećete ovo stalno da jedete!

Sastojci:

(za jednu osobu)

  • 1 paradajz
  • 1 paprika
  • 1 čen belog luka
  • 100g punomasnog sira (kravlji ili ovčji)
  • 1 jaje

Priprema:

Isecite paradajz i papriku na kolutove i poređajte u podmašćeno grne ili tepsiju. Posolite i stavite u hladnu rernu. Uključite rernu na 200 stepeni i nakon 20 minuta izvadite iz rerne, pospite seckanim belim lukom i izdrobljenim sirom. Poklopite posude, vratite u rernu na 10 minuta.

Izvadite, razbijte jaje preko sira, dodajte nekoliko kolutova paprike i vratite otklopljeno u rernu. Jaje treba da ostane rovito, pa je dovoljno da se peče samo nekoliko minuta.

Recept: Sirenje po šopski 3
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Ukrasite čerijem i bosiljkom.

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari