Bez rena nema barene kolenice ili krmenadle u salamuri 1Foto: Nadica Jakovljev

Ren je, posebno u zimskim mesecima, obavezan dodatak na vojvođanskoj trpezi.

Jer, kako jesti krmenadle iz salamure, barene kolenice, kuvanu junetinu iz supe ili prženog šarana bez rena.

Najčešće se ren jede kao salata. Izrendan, posoljen i zakišeljen sirćetom. U novije vreme, pomešan sa kiselom pavlakom, da mu pavlaka ljutinu ublaži.

Obavezan je dodatak salati od cvekle.

I vrlo čest gost u obliku sosa, na tradicionalnom nedeljskom ručku.

Sos od rena je jedan od jednostavnijih umaka za pripremu. Na masnoći se proprži brašno, doda slatka crvena paprika, izredan ren, nalije vodom ili mlekom i eto dobrog sosa za kuvano juneće meso i krompir iz supe.

Ren je nekada bio obavezan stanovnik svake vojvođanske bašte. Znalo se gde mu je mesto, negde na kraju, pored ograde, jer se ren brzo širi i ugrožava druge stanovnike bašte.

Danas ga retko koja bašta ima. A u gradu, i baštu retko ko ima.

Na pijaci može da se nađe, obično već izrendan u tegli. Prava je retkost da se na pijaci pronađe koren rena.

I u tegli, ali i kao koren, na zrenjaninskoj pijaci prodaje ga Đuro Viljačik iz Aradca.

– Čim ga prodajem, znači da imam ekonomsku računicu. Moja porodica se bavi uzgojem rena ne kao sporedne kulture, nego ga sadim u redove. Ren se vadi, tako su nam preneli naši stariji, u mesecima koji u nazivu imaju slovo R. Počeli smo sa vađenjem i prodajemo ga i kao koren, ali i u teglama – kaže Đuro Viljačik.

Bez rena nema barene kolenice ili krmenadle u salamuri 2
Foto: Nadica Jakovljev

– Rendam ga na običnoj trenici. Probali smo svašta kako bismo nam olakšali posao, da ga meljemo, ali ne može. Obična trenica je najbolja. To je težak posao, koji može da se radi isključivo napolju, jer će vas unutra ljutina ugušiti. Obično to radim sam, ali kada naiđu zimski praznici i poraste potražnja, pomaže mi i žena – ističe Viljačik.

Ni vađenje rena nije lako. Može i ašov da se slomi, ako ne znaš kako da mu priđeš.

– Baviti se uzgojem rena nije uopšte lako. Teško se vadi, a sme da se pere isključivo hladnom vodom. Ako se pere vrućom, izgubi svoju ljutinu. Onda sledi rendanje i na kraju pijaca. Ljudi beže od gajenja rena, jer je to, u stvari, korov. Ako ne znaš sa njim, zavladaće baštom, uništiće drugo povrće. Moraš da znaš kako ga rasađuješ. Ali, ne žalimo se, ren je tražen i prodam sve što iznesem na pijačnu tezgu – dodaje Viljačik.

Hrabriji kupe ren u korenu, pa se kod kuće isplaču dok ga narendaju. Ipak, najviše je onih koji ga kupe u tegli. Jeste skuplje ali je manje muke a više uživanja.

Bez rena nema barene kolenice ili krmenadle u salamuri 3
Foto: Nadica Jakovljev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari