Recept nedelje: Medenjaci sa džemom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Medenjaci sa džemom ili kako spasiti prepečene medenjake. Ni prvi ni poslednji put da nešto prepečem. Za džezve i šerpe me ne pitajte.

Ako neko poželi nešto da mi pokloni, džezva je pametan izbor.Ne znam ni sama koliko sam ih „spržila“.

Dešava se…

Inače, ovo nije prvi put da po dva medenjaka spajam džemom i prelivam čokoladom.

Pravila sam više puta, ali sada nisam planirala. Neke stvari u životu ne možemo da planiramo.

Recept za medenjake sam već pisala, ali da obnovimo gradivo.

Recept nedelje: Medenjaci sa džemom 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Medenjaci sa džemom, sastojci:

  • 120 g šećera
  • 100 ml vode
  • 100 g margarina/putera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 kašike meda (pune, cca 115 g)
  • 380 g brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika rendane kore pomorandže
  • Džem po izboru i potrebi
  • 100 g crne čokolade
  • 2 kašike ulja

Medenjaci, priprema:

Prokuvajte vodu i šećer (smesa treba da vri 2-3 minuta. Sklonite sa ringle, pa umešajte margarin/puter, vanilin šećer i med.

Mešajte dok se svi sastojci ne otope. Ostavite smesu da se ohladi. Potom umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili.

Mešajte kašikom ili varjačom. Ova smesa je meka, ali kada odstoji, biće dovoljno čvrsta za oblikovanje.

Poklopite šerpicu i ostavite testo da odstoji na hladnijem mestu minimum sat vremena (ne mora da bude u frižideru).

Potom oblikujte kuglice veličine manjeg oraha, peđajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i malo ih pritisnite dlanom.

Medenjaci se peku u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni 10-12 minuta.

Tokom pečenja proveravajte kako ih ne biste prepekli (a i kao ih prepečete kao ja, ništa strašno).

Treba da budu rumeni, ali meki na dodir.

Kada se ohlade, okrenite ih i sipajte željenu količinu džema na svaku polovinu.

Ostavite ih tako jedno pola sata, pa spajajte po dva medenjake. (Možete ih i odmah spajati, ali u tom slučaju će biti manje džema.)

Poređajte ih na tacnicu, upakujte u kesu i ostavite da odstoje dok se lepo ne učvrstem tj dok se džem upije.

Istpite čokoladu na niskoj temperaturi uz dodatak ulja i premažite ih.

Dekoracija po želji – može i ne mora.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas, a možete je pratiti i na Instagramu.

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari