Kako napraviti slatko od ruže - recept 1Foto: J. B. K./Danas

Ruža se od davnina smatra za najplemenitije i najlepše cveće. Našla je svoje mesto u mnogim pesmama, romanima, slikama. Značajno mesto zauzima u religijama, verovanjima, mitovima. Ulepšava mnoge vrtove, njome se izražava ljubav i poštovanje.

Od ruža se prave parfemi, mirisna ulja i vodice. Koristi se u narodnoj medicini, ali i u kulinarstvu jer dodavanjem ružinih latica mnoga jela dobijaju posebnu aromu i boju.

Nekada se turska kafa obavezno služila uz ratluk, najčešće od ruže, a od latica ovog mirisnog cveta pravi se sok, liker, slatko, žele, pekmez, čajevi.

Jedna od skoro zaboravljenih poslastica je slatko od ruže i nije neophodno posebno kulinarsko umeće za pripremu ovog mirisnog slatka posebnog ukusa.

Najteži deo je obezbediti latice nekalemljene majske ruže koju su potisnule hibridne ruže koje “caruju” u cvećnjacima i baštama.

Za pripremu par teglica slatka od ruže potrebno je 100 grama očišćenih ružinih latica, mada neće smetati ako ih ima i nešto više, kilogram šećera, litar vode i jedan limun ili kesica limuntusa.

Kao i voće koje se koristi za slatko i latice ruže treba da budu zdrave, a da bi slatko bilo ujednačene boje, potrebno je ukloniti beli deo pri dnu cveta.

Očišćene latice isprati u hladnoj vodi kako bi se uklonila sva nečistoća i potom ocediti od vode.

Za to vreme staviti litar vode da proključa i onda ubaciti latice ruže. Nemojte da vas šokira što će latice izgubiti boju, a voda postati zelena, samo nastavite sa kuvanjem.

Posle petnaestak minuta kuvanja latica ruža na tihoj vatri dodajte kilogram šećera i kada se on otopi dodajte sok od jednog limuna ili kesicu limuntusa.

Kao čarolijom, zelena boja pretvoriće se u rubin crvenu, a kuvanje slatka treba nastaviti na većoj temperaturi.

S vremena na vreme treba protresti posudu u kojoj se kuva slatko, skine pena koja se stvara na površini i lagano promeša.

Kuva se dok sirup ne dobije gustinu meda, nekih 40 – 50 minuta. Po receptu starih domaćica, slatko je ukuvano ako se kap sirupa stavljena na tacnu ne razliva.

Skuvano slatko pokrije se vlažnom krpom i tek sutradan pakuje u čiste i suve teglice koje će zatvorene sačuvati slatko boje rubina.

Kada se teglica otvori, iz nje će se širiti intenzivan miris ruža i biti pravi delicates u kome ćete uživati i kada majske ruže prestanu da cvetaju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.