Recept: Pituljice 1Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Rozika i Boško su bili moje komšije. Romi. U stvari, ne Romi. Cigani. I sebe su tako zvali. Boško je prodavao pertle i balone, a Rozika je brinula o deci. Imala je tri ćerke, i gomilu unučadi.

Grlata, otresita, stalno je išla bosa, stalno je vikala i psovala ko kočijaš.

Učili su me da igram čoček, i nahranili me nebrojeno puta. Nije se retko dešavalo da mi deca uletimo u njenu kuću onako prašnjavi i znojavi usred igre. Prvo nas napsuje što ulazimo obuveni, a onda nam odvali po komad ‘leba, natopi ga uljem i pospe vegetom, pa nam tutne u one prljave ruke i istera nas napolje da nastavimo igranje.

Mamu je naučila da sašije šalvare, poklanjala joj je stalno one prave ciganske marame. Jednom joj se slošilo, mama ju je spakovala u auto i odvezla u hitnu. Rozika to nikad nije zaboravila.

Za svaki Đurđevdan, donela bi nam tanjir jagnjetine. Obavezno rebra i pikljeve, jer je znala da to tata najviše voli.

Ove ciganske pituljice su njen recept, koji je dala nani. Punila ih je filom sa junećim mesom, a ja sam ovog puta koristila sir.

Recept: Pituljice 2
Foto: Isidora Smiljković /Ko kod bake

Nedostajala je ta premazotina jajetom da bi izgledalo kao za reklamu, ali pojelo se. 🥰

Umesto kiselog mleka, ovog puta paradajz iz flaše, sa crnim lukom i peršunom.

Sastojci:

  • 500g brašna
  • kašičica soli
  • oko 300ml vode (da se napravi meko testo, koje se ne lepi za ruke)
  • 250g sira

Priprema:

Umesite testo i ostavite ga da odmori 20ak minuta. Odvojite jufke veličine jajeta. Ukoliko se testo lepi, dodajte još malo brašna. Pospite brašno po radnoj površini. Od svake jufke rasučite krug oklagijom, što tanje možete.Obavezno pobrašnite testo pre rolanja na oklagiju. Krug isecite na osmine, pa svaku osminu od vrha do sredine donjeg dela „stisnite“ u mašnu. Uhvatite levi i desni kraj dobijene mašne, pa ih sastavite iznad sredine mašne, tako da dobijete formu lista. Fil stavite na sredinu i uvijajte odozgo nadole.

Poređajte pitice na nauljen pleh, premažite žumancetom i pecite u rerni zagrejanoj na 250° dok ne porumene.

Prijatno! ❤

Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“  Isidore Smiljković  i na Instagram profilu @kokodbake

Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs

Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.

U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari