Recept nedelje: Pita sa kokosom 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Da li volite kokos? Koje poslastice sa kokosom najčešće pripremate? Ukoliko ste ljubitelj kokosa, vanile, pomorandže i limuna, preporučujem vam pitu sa kokosom.

Pita sa kokosom, sastojci:

  • 5 jaja
  • 1 šolja šećera
  • 3 dl jogurta
  • 1 šolja ulja
  • 1 kesica vanilin  šećera
  • 500 g tankih kora
  • 150-200 g kokosa

Sastojci za preliv:

  • 2 šolje šećera
  • 3 šolje vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • sok od pola limuna
  • sok od pola pomorandže
Recept nedelje: Pita sa kokosom 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Priprema:

Penasto umutite jaja sa šećerom, pa dodajte sve ostale sastojke osim kokosa i lepo sjedinite.

Ostavite 5-6 kašika za premazivanje štrudlica.

Kore podelite tako da štrudlice budu od po tri kore, ja sam imala 18 kora tj. 6 štrudlica.

Premazujte svaku koru sa 2-3 kašike preliva od jaja i posipajte sa po 2 kašike kokosa, pa uvijte u rolnicu.

Postupak je isto za sve rolnice.

Gotove štrudlice premažite prelivom koji ste odvojili.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, tj. dok štrudlice lepo ne porumene.

Dok se pita peče, skuvajte preliv – sjedinite šećer i vodu i kuvajte desetak minuta na nižoj temperaturi.

Dodajte vanilin šećer i sokove od limuna i pomorandže.

Kuvajte oko jedan minut.

Prohlađenu pitu isecite na komade željene veličine i prelijte prohlađenim prelivom.

Pita sa kokosom treba da odstoji oko sat vremena pre služenja.

Napomene:

Količinu kokosa prilagodite ukusu, nije obavezno posipanje svake kore.

Na isti način možete pripremiti i pitu sa makom, potrebno je 200-300 g mlevenog maka.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari