Salata sa bulgurom (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Za bulgur znamo da je durum pšenica specifične pripreme, čija se zrna prvo potapaju u vodu, potom suše i tom prilikom zrno puca i usitni. Zahvaljujući tom procesu, bulgur se priprema za veoma kratko vreme.

Već smo pominjali bulgur kada smo pravili tabule salatu iz bliskoistočne kuhinje. Koriste gas svi koji pripremaju mediteransku kuhinju, gde je ova namirnica veoma zastupljena.

Bulgur možete malo prokuvati ili samo preliti toplom vodom, potrebno je da odstoji dvadesetak minuta i bulgur je spreman za dalju pripremu. Bilo bi odlično da pored pirinča, kus kusa, uvedemo i bulgur kao sastavni deo nekog jela, bilo kao prilog uz povrće, gulaše ili dodatak varivima, možda u salatu.

Predlažemo da ovog puta malo obogatimo trpezu pa bulgur uparimo sa ajzberg salatom, kako bi dobili drugačiju strukturu salate, hrskavu, pa sve to poslužimo sa tankim prepečennim hlebom i humusom.

Šta nam je sve potrebno:

  • 200g bulgura 
  • ajsberg salata manja glavica
  • 2 paradajza
  • pola krastavca
  • 1 luk srednje veličine
  • ½ veze peršuna
  • manja vezica mirođije
  • nekoliko listova sveže nane
  • 400ml vode
Salata sa bulgurom (recept) 2
Foto: Vesna Laćarak

Za preliv:

  • 50ml maslinovog ulja
  • sok od limuna
  • so i biber 

 Način pripreme:

Bulgur preliti vodom, posolti i dodati maslinovog ulja (2 kašike), staviti da voda proljuča, onda isključiti, nakon toga ostaviti bulgur poklopljen pola sata da upije tečnost. Povrće oprati, osušiti, pa narezati na sitne komadiće luk, paradajz, salatu, kao i što sitnije nanu, peršun, mirođiju.

Za preliv je potrebno da pomešamo sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber (1/2 kašičice).

Buglur brzo upija vodu, kada postane rastresit, u veću posudu sipati sve sastojke promešati, te dodati preliv, sjediniti. 

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari