Vege recept: Pohovane bukovače 1Foto: Tijana Zdravković

Moja omiljena hrana su pečurke. Volim ih zaista na sve načine ali ovaj potencialno može da zainteresuje i one koji ih ne vole.

Danas sa vama delim recept koji je zaista hrana za dušu, hrskave, začinjene i sočne pržeme bukovače.

Možete ih služiti u sendviču, kao fil za suši ili kao glavno jelo.

Mogu biti i sjajan dodatak salati. Iako pohovanje iziskuje mnogo sudova, ovaj način pripreme će vam uštedeti bar malo vremena jer su začinjeno brašno i baza za testo za prženje.

Sastojci:

  • 450g krupnijih bukovača
  • 200g prezli
  • 220g brašna
  • 300ml ulja za prženje
  • kisela voda po potrebi
  • kašika suvog biljnog začina
  • kašičica slatke mlevene paprike
  • kašičica ljute mlevene paprike
  • kašičica dimljene mlevene paprike
  • kašičica bibera
  • kašičica suvog ruzmarina
  • kašičica belog luka u prahu
  • kašičica crnog luka u prahu

Za ajoli:

  • 100ml posnog veganskog majoneza
  • kašika limunovog soka
  • čen belog luka

Pečurke očistite ili operite ali se pobrinite da budu suve. Ja ih lično operem i dobro osušim u krpi, bitno je da budu suve da bi bile hrskave kada ih ispržite. U činiju dodajte brašno i sve začine.

U začinjeno brašno, uvaljajte svaku pečurku i dobro je otresite od viška. Pečurke u brašnu redjajte na tacnu. U preostalo brašno, dodajte kiselu vodu po potrebi i mešajte dok smesa ne postane gustine kao za palačinke. U drugu posudu sipajte prezle.

Jednom rukom uranjajte pečurke u testo a drugom u prezle i tako uvaljane pečurke vratite na tacnu. Kada su sve pečurke uvaljane u smesu za pohovanje i prezle, dodajte ulje u tiganj i zagrejte ga na srednju temperaturu.

Pečurke pržite 5 minuta sa svake strane ili dok ne postanu zlatno-braon boje. Pržene pečurke odlažite na tanjir obložen ubrusom koji će upiti višak ulja.

U posudu sipajte majonez, dodajte mu limunov sok i sitno iseckani beli luk, dobro izmešajte i služite ajoli sos uz pečurke.

Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.

Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.