Foto: M.M.

– Knjiga govori o pripremanju hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima i predstavlja podršku očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije. U njoj će čitaoci moći da pronađu mnoga stara jela, koja se veoma retko danas mogu poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice, kaže za Danas Online autor knjige Miodrag Ilić, koji je ujedno i autor portala Recepti i Kuvar online.

Kako navodi Ilić, ideja za knjigu potekla je od toga što razmišljajući o tradicionalnim receptima, nisu mogli da pronađu ni  jednu knjigu koja sadrži pouzdane pisane zapise o jelima koja su se jela u neka nama sada već davna vremena. Prema njegovim rečima, može se pretpostaviti šta se jelo na dvoru cara Dušana, ali ako nema pouzdanih zapisa o tome, ne može se u tom slučaju pouzdano tvrditi da se baš ta hrana jela.

– U radu na ovoj knjizi, naišao sam na  zapise o jelima Sime Trojanovića, prvog srpskog školovanog antropologa, „Starinska srpska jela i pića“ iz 1896. godine, kao i na zapise etnologa Jovana Erdeljanovića, koji govori o načinu pripremanja nekih davnih zaboravljenih jela. Recepti su oko 80 odsto uzeti iz tih knjiga, ali su naši kuvari spremali jela i po receptima svojih prabaka, baka, strina, koji su takođe ušli u knjigu. Recepti koji su se našli u knjizi bili su u upotrebi do Drugog svetskog rata, a sada su uveliko zaboravljeni. Pokušaćemo da ih ovim vratimo u domove srpskih domaćica i restorane sa tradicionalnom kuhinjom, ali i da pokažemo šta se sve u Srbiji jelo i šta to spada u tradicionalne srpske recepte – objašnjava za Danas Online autor i dodaje da je knjiga rađena dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Kristina Gašpar, gastronomska urednica knjige i jedna od kuvara koja je spremala recepte koji su se našli u knjizi, kaže za naš portal da su ovim projektom usudili da zaustave vreme i suprostave se mikrotalasnim brzalicama i industrijskoj hrani.

– Pokušali smo da se vratimo u prošlost, da dočaramo miris zagrejane plotne smederevca na kojem se lagano krča domaća supa, kuva paprika, pohuju šnicle, dokuvavaju sosevi, peku vanilice. Hteli smo da sve vratimo u kuhinje naših baka. Potrudili smo se da pored originalnog tradicionalnog recepta, onaj ko uzme knjigu vidi i na fotografiji kako to jelo izgleda. Fotografijama smo hteli da svima dočaramo jela, jer verujem da slika govori više od reči – istakla je Gašpar.

U knjizi su se našla jela iz Vojvodine, istočne, južne, zapadne i centralne Srbije, kao i jela Kosova i Metohije.

Milica Aleksić, menadžer Metro HoReCa centra, sa svojim timom sptremila je neke od recepata iz knjige, pa su se tako na meniju našli: Zeljanik, Belmuž, Gruvanica, Gravče na tavče, Presovana mlada prasetina sa renom, Podvarak sa ćuretinom, Sarmice od zelja iz niškog kraja, Gomboce, Baklava, Vanilice i još mnogo toga.

Projekat prikupljana tradicionalnih recepata i objavljivanja knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, podržala je kompanija METRO Cash & Carry Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.