Vege recept: Rižoto sa šparglama 1Foto: Ljiljana Bogdanovski

Za ovaj veganski recept nije potrebno ni mnogo vremena ni mnogo truda. Brzo i lako se sprema, a to je i te kako važno u letnjem periodu, kada se ne preporucuje duži boravak u kuhinji pored vrućeg šporeta.

Namirnice za ovaj kremasti i bogati rižoto su raznovrsne i doprinose punoći ukusa.

Veganska ishrana je sve vise popularna i kod nas i u svetu. Doprinosi boljem psihofizičkom zdravlju, očuvanju planete, zaštiti životne sredine i spasenju farmskih životinja.

Za sve koji žele da znaju više o stradanju životinja na farmama, preporučujem da pogledaju video od 4. maja na FB stranici Earthling Ed: How animal farmers created a new neurological desease.

Svima koji brinu o svom zdravlju, budućnosti svoje dece i planete Zemlje preporučujem veganstvo kao vid života u skladu sa sobom i prirodom.

Uživajte u slasnim zalogajima sa svešću da nikom nije oduzet život da biste imali ukusno i zdravo jelo.

Vege recept: Rižoto sa šparglama 2
Foto: Ljiljana Bogdanovski

Potrebno:

  • časa basmati pirinča
  • šargarepa
  • štap celera
  • četiri ili pet pečuraka po izboru
  • dva mlada luka
  • četiri zelene špargle
  • povrtna kocka za supu
  • dva lovorova lista
  • malo đumbira
  • veza peršuna

    Vege recept: Rižoto sa šparglama 3
    Foto: Ljiljana Bogdanovski
  • šaka kuvanog kestenja
  • četiri ili pet čeri paradajza

Priprema:

Na malo maslinovog ulja propržiti mladi luk, narendani đumbir i šargarepu, posle dva-tri minuta dodati basmati pirinač, povratnu kocku za supu i casu vode, poklopiti i na blagoj vatri prziti sedam minuta. Potom dodati pečurke, špargle, sitno iseckan štap celera, pažljivo promešati i još dva minuta prziti.

Na kraju posuti peršunom i poslužiti sa čeri paradajzom i kuvanim kestenjem.

Ljiljana Bogdanovski (Čolović) je autorka veganskog kuvara Vegan: zdravo, posno jelo za dušu i telo, kao i mnogih autentičnih recepata, nastojeći da veganizuje srpska i austrijska tradicionalna jela. Kao aktivista, bori se za prava životinja.

Njen rad Zagađenje voda i zemljišta u Srbiji, u koautorstvu sa dr Jelenom Koković, izlagan je 2019. godine na IX kongresu Ishrana budućnosti u Novom Sadu. Živi u Austriji, gde održava radionice pripreme veganskih jela i piše novi kuvar.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.