Pet razloga zašto se ovo voće treba naći na vašem jelovniku 1Foto. Pixabay/ha11ok

Ovo ukusno voće sadrži mnogo vitamina, minerala, vlakna i antioksidanse koji mogu pomoći smanjiti rizik od nekoliko hroničnih bolesti.

Iako su plavo-ljubičaste šljive najčešće na našim prostorima, ovo koštičavo voće ima mnogo boja, uključujući zelenu, crvenu, žutu i ​​ljubičastu. Šljive prave ukusan džem, odlične su u voćnim salatama, smutijima, kolačima, a mogu se jesti i suve, piše N1.info.

Zašto jesti šljive?

Šljive imaju vrlo malo kalorija – na 80 gr otpada samo 29 kcal, no sadrže mnoge zdravstvene prednosti.

Evo zašto bi se šljive stalno trebale nalaziti na vašem jelovniku.

1. Pomažu kod zatvora

Sveže, a posebno suve šljive poznate su po sposobnosti ublažavanja zatvora i poboljšanju probave, zahvaljujući mnoštvu vlakana koje sadrže.

Vlakna u suvim šljivama uglavnom su netopiva, što znači da se ne stapaju s vodom. Šljive mogu ubrzati brzinu kretanja otpada kroz vaš probavni trakt, što je posebno korisno kod starijih ljudi koje često muči zatvor.

Osim toga, suve šljive i sok od suhih šljiva sadrže sorbitol, šećerni alkohol s prirodnim laksativnim učinkom.

2. Pomažu u borbi protiv starenja

Šljive su prepune biljnih spojeva koji imaju antioksidativna svojstva, što znači da sprečavaju reakciju kiseonika s drugim hemikalijama i nanošenje štete stanicama i tkivima. Posebno su bogate antocijanima, spojevima koji su takođe odgovorni za tamnu boju kože šljive. Istraživanja pokazuju da su šljive bogatije ovim zaštitnim spojevima od drugog voća, uključujući breskve i nektarine.

3. Reguliraju niova šećera u krvi

Iako imaju prilično visok udeo ugljikohidrata, sveže i suve šljive ne uzrokuju značajan porast nivoa šećera prema nekim istraživanjima.

To se pripisuje njihovom potencijalu povećanja nivoa adiponektina, hormona koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi. Vlakna u šljivama usporavaju brzinu kojom vaše telo apsorbira ugljikohidrate nakon obroka, uzrokujući postupni porast šećera u krvi, umesto naglog skoka.

4. Jačaju kosti

Šljive mogu pomoći i kod iscrpljujućih stanja kostiju kao što su osteoporoza i osteopenija, koje karakterizira niska gustoća kostiju.

Sprečavaju gubitak koštane mase, a u nekim slučajevima mogu poništiti gubitak koštane mase koji se već dogodio.

5. Čuvaju srce i mozak

Kalijum u šljivama je dobar za kontrolu krvnog pritiska na dva načina. Pomaže vašem telu da se reši natrijuma kada mokrite i smanjuje napetost u zidovima krvnih žila. Kad vam je krvni pritisak niži, smanjuju se izgledi da ćete dobiti moždani i srčani udar.

Osim toga, istraživanje iz 2017. proučavalo je učinak soka od suvih šljiva na ljude s visokim holesterolom. Istraživači su otkrili da ljudi koji su svakodnevno pili sok od suhih šljiva imaju niži LDL (loš) holesterol i povišen HDL (dobar) holesterol.

Najbolji recepti sa šljivama

Šljive su savršene za razne deserte koji se vrlo lako i brzo pripremaju. Kako su iznimno sočne, sjajno se slažu s biskvitima i lisnatim testom, a pekmez od ovog voća idealan je namaz za palačinke.

1. Pekmez od šljiva

Sastojci:

– 6 kg šljiva

– 1 kg šećera

– tegle

Priprema:

Šljive operite odstranite im koštice i sameljite ih u blenderu ili multipraktiku.

Šljive kuvajte na laganoj vatri dok se pekmez ne počne zgušnjavati. Dodajte mu šećer, dobro promešajte i dalje kuvajte nekoliko sati dok ne dobijete željenu gustoću. Tegle dobro operite i zagrejte u pećnici na 50 °C.

Pekmez prelijte u staklenke i vratite u zagrejanu pećnicu. Kad se na vrhu napravi korica, staklenke zatvorite poklopcima i ostavite ih da se postepeno ohlade.

2. Kolač sa šljivama

Sastojci:

– 5 jaja

– 15 kašike šećera

– 15 kašike ulja

– 15 kašike brašna

– 1/2 praška za pecivo

– 1 vanilin šećer

– 1 limun sok i korica

Nadev:

– 1 kg zrelijih i sočnih šljiva

– 1 kašika cimeta

– 5 kašika šećera

Priprema:

Šljive operite, očistite i prepolovite. Pospite ih sa šećerom i cimetom te pustite da stoje. U međuvremenu umutite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im ulje, brašno i prašak za pecivo. Posebno izradite sneg od belanaca i povežite ga s tučenim žumanjcima. Kalup za kolač namastite, a možete staviti i papir za pečenje. Šljive pomešajte sa smesom, ulijte je u kalup i pecite 35 minuta na 180°C.

Gotov kolač nasecite na kocke i pospite šećerom u prahu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari