Politika i melanom na jednom mestu 1FOTO: Privatna arhiva

„Sve što niste znali o melanomu i politici“ naziv je knjige Save Pilipovića, predsednika Udruženja pacijenata obolelih od melanoma, koja je juče predstavljena u Zemunu. Kako je objasnio autor, knjiga predstavlja mešavinu njegovih razmišljanja o ovoj bolesti ali i o politici, a ujedno je svojevrsno svedočanstvo o tome kako se razboleo i lečio, koji ljudi su mu pomogli na tom putu poput lekara i porodice

Pilipović kaže da je on imao dva melanoma.

„Jedan je bio onaj koji je kasnije otkriven nego što je trebalo i taj me je zamalo ubio, taj mi je napravio puno problema i pakao od života. A imao sam šest meseci kasnije otkriven melanom u ranoj fazi, koji je za 10 minuta uz lokalnu anesteziju odstranjen i ja sa tim melanomom nikada više nisam imao problem i doktori više ne gledaju taj ožiljak, tako da mislim da to najbolje govori koliko je važna prevencija“, zaključuje on.

Promocija knjige je samo jedna od aktivnosti koju udruženje obolelih od najzloćudnijeg raka kože organizuje u narednom periodu, povodom obeležavanja Meseca borbe protiv melanoma.

Planirane su edukacije građana u nekoliko gradova Srbije, ali i u Sarajevu i Banja Luci.

Prema podacima Udruženja za dermatološku onkologiju 2019. godine je u Srbiji bilo 260 novootkirvenih melanoma, a u 2020. godini taj broj se smanjio na 150.

Procenat niskorizičnih melanoma bio 35 odsto, a 2020. je pao na 26 odsto.

U cilju sprečavanja razvoja metastatske bolesti, predstavnici struke i udruženja obolelih od melanom apeluju da se na pozitivnu listu lekova stavi i adjuvantna terapija koja se koristi 12 meseci kod osoba kojima su uklonili melanom u limfnim čvorovima i koja smanjuje rizik za pojavu udaljenih metastaza za 50 odsto.

Pilipović kaže da osobe koje primaju inovativnu terapiju, na žalost, ne mogu da je prime u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu (VMA).

„Obezbeđen je novac za nabavku tih skupih lekova, ali nemamo mogućnost da primamo terapiju u pristrojim uslovima. Većina pacijenata prima terapiju u Insitutu za onkologiju i radiologiju Srbije. VMA ima uslove i lekare koji su obučeni da pacijentima daju terapiju, ali nema volje da se to iskoristi na dobrobit obolelih“, rekao je Pilipović.

Besplatni pegledi

Slogan ovogodišnje kampanje Euromelanom glasi: „Nije do godina već je do UV zračenja“.

Kampanja besplatnih pregleda mladeža biće održana 13. juna, u privatnim i državnim ordinacijama u 26 gradova u Srbiji.

Osobe koje su imale ili imaju povećan rizik za razvoj melanoma, mogle su da se prijave već od aprila, preko sajta euromelanoma a za ostalo stanovništvo prijavljivanje će biti 6. i 7. juna i to na broj telefona 0800 222 888 u periodu od 8 do 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.