Treći dan regionalnog skupa o melanomu: Kako da dođemo do novih terapija 1Foto: N1

Danas se održava treći dan Sedmog regionalnog skupa o melanomu. Na skup su došli lekari, predstavnici udruženja i pacijenti oboleli od melanoma iz: Zagreb, Ljubljane, Podgorice, Novog Sada, Kragujevca, Novog Pazara, Nina, Valjeva, Beograda iz Zemuna.

„Juče i danas razgovaramo o regionalnoj saradnji i o tome kako da dodjemo do novih terapija i kako da naš život učinimo kvalitetnijim i boljim. Na žalost, pre nekoliko dana nam je preminuo drug u 40-toj godini života. Mnogo nam žao“, kaže Savo Pilipović, predsednik Udruženja obolelih od melanoma.

Prema njegovim rečima, Slovenija je daleko otišla u primeni novih terapija posebno adjuvantne terapije koja se prima u trećem stadijumu, pre nastanka metastaza.

„Adjuventna terapija košta oko 60.000 evra, ali ona se prima samo godinu dana. Efikasnost lečenja ovom terapijom je veoma velika“, objašnjava naš sagovornik.

„Melanom se sastoji od četiri stadijuma. Četvrti stadijum, metastatski melanom, do nedavno je bio smrtonosna bolest za sve pacijente koji se nađu u tom stadijumu. Na sreću to više nije tako. Pronađeni su lekovi koji pacijentima obolelim od metastatskog melanoma omogućavaju da se bore protiv te opake bolesti. Međutim, i dalje veliki broj pacijenata obolelih od metastatskog melanoma umire. Ali velika razlika je u tome što je preživaljavanje značajno produženo, kao i u tome što postoji određeni broj pacijenata kod kojih je metastatski melanom praktično postao hronična bolest, poput hipertenzije“, objašnjava predsednik Udrużenja.

Prema njegovim rečima, pacijenti u Srbiji već neko vreme imaju priliku da se leče od metastatskog melanoma najmodernijim lekovima.

„U ovom trenutku, imamo sedam dostupnih lekova. Veliko hvala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranja i Ministarstvu zdravlja na tome“, objašnjava Pilipović.

„Ono što nije dobro je da se medicina brzo razvija i da danas postoje lekovi koje primaju pacijenti koji su u drugom i trećem stadijumu melanoma, kao što je to slučaj u Sloveniji i Hrvatskoj. To je adjuvantna terapija i ona se prima samo godinu dana. Otprilike polovina pacijenata koja primi tu terapiju ne prelazi u četvrti stadijum melanoma i praktično se smatra izlečenim. To je potpuna revolucija u medicini. Mi sa nadležnima radimo na tome da ta terapija što pre postane deo liste lekova koje bi pacijenti oboleli od melanoma u Srbiji dobijali o trošku države. Slična je situacija i sa našim prijateljima u Bosni i Hercegovini“, kaže predsednik UPOM-a.

On napominje da je prevencija veoma važna.

„Nikada nemamo vremena i para za prevenciju. Dok se to ne promeni, večito ćemo juriti svoj rep. Tokom godina koje su prethodile koroni, uspeli smo zahvaljujući aktivnostima lekara u većoj meri i nas pacijenata u manjoj, da smanjimo debljinu melanoma. Onda je došla korona i za dve godine nas vratila godinama unazad. Sada nema druge nego Jovo nanovo“, zaključuje Pilipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.