Foto: FreeImages / Michal Krzymin

Gledano po regionima, najviše se smeju stanovnici Zapadne Srbije, i to oko 63 odsto njih se od srca nasmeje barem jednom dnevno, dok je u Južnoj i Istočnoj Srbiji taj procenat nešto niži i iznosi 54 odsto. Procentualno u Srbiji se na dnevnom nivou više smeju žene – skoro 60 odsto, naspram 57 odsto muškaraca. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1.050 ispitanika iz čitave Srbije, a za potrebe kompanije Marbo Product i brenda Chipsy.

Ovo zanimljivo istraživanje je pokazalo da je najveći procenat nasmejanih među ženama srednje starosne dobi od 30 do 59 godina, koje žive u gradu. Ujedno prva asocijacija na osmeh ispitanicima su voljena osoba ili ljubav, lepo vreme, novac ili plata, kraj radnog vremena, lepa komšinica i mnogi drugi pojmovi. Većina ispitanika se složila da nam pored dugog života, osmeh donosi zdravlje, sreća, ljubav, bliski članovi porodice (pre svega deca), dobro raspoloženje i pozitivna energija.

Na pitanje kako najlakše izmamiti osmeh kod drugih, ispitanici su bili kreativni i naveli raznovrsne povode za smeh: lep gest i dobra vest, humor, šala i vic, poklonom, novcem ili iznenađenjem, kuvanjem za drage osobe, poklanjanjem slatkiša, gledanjem smešnih video klipova, deljenjem komplimenata i zagrljaja.

Najlepši osmeh među poznatim ličnostima ispitanici nalaze kod estradnih zvezda pre svega narodne muzike, a pored njih, najlepše osmehe imaju glumci i glumice, strane zvezde i voditelji. Na osnovu istraživanja, najlepši osmeh imaju: Novak Đoković, Jovana Joksimović, Sloboda Mićalović, Ivana Španović, Ana Ivanović, a od stranih zvezda najčešće je pominjana Anđelina Džoli.

Ispitanici su se u najvećem procentu složili da situacije i osećanja koja imamo kada se osmehujemo donose brojne pozitivne efekte i prednosti, od pozitivne energije, smirenosti, do radosti i lepote, što su u svakom slučaju dobri razlozi da se potrudimo da se svakoga dana osmehujemo više.