Fingiran sukob sa stvarnim žrtvama 1Foto: Luca Marziale / Danas

Na Kosovu se opet puca. Ako se ikada i prestajalo. Kako bilo, u subotu je u pravcu pogranične patrole kosovske policije dok je spuštala čamac u Gazivode ispaljeno desetak metaka. Srećom nijedan od metaka ispaljenih sa druge strane jezera nije bio precizan.

I iako ne postoje nikakve opipljive indicije oko toga ko je pucao i sa kojim ciljem iz Prištine su prst uperili ka severu. Dželjalj Svećija, ministar unutrašnjih poslova okrivio je „srpske ilegalne grupe koje pojedine srpske strukture već štite i javno podržavaju“. Premijer Kosova Albin Kurti je incident slikovito predstavio kao postavljanje barikada njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala.

Iz Srpske liste, Kurtijevog koalicionog partnera, su pozvali građane da ne nasedaju na provokacije vlasti iz Prištine „koji nastoje da naš narod na severu predstave kao negativce, i sebi stvore alibi za nasilne upade i maltretiranje srpskog naroda, od Štrpca do severa Kosova i Metohije“.

Incident na Gazivodama dolazi svega par dana nakon „recipročnih mera“ Prištine vezanih za lična dokumenta i registracione tablice. Odgovor na mere bio je očekivan – barikade na administrativnim prelazima koje su uklonjene kada je Kurti pristao da primenu mera odloži na mesec dana.

I iako je Aleksandar Vučić priznao kako je jedan izbegnut najteži scenario, a načelnik Generalštaba Mojsilović proverava nivo borbene gotovosti jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti utisak je da se radi o još jednoj propagandnoj predstavi u koprodukciji Beograda i Prištine.

Ovakvih operetskih sukoba na Kosovu smo se nagledali prethodnih godina. Uostalom, koliko ljudi se seća zabrane uvoza srpske robe ili privođenja Marka Đurića? Svi ovi incidenti se odvijaju po identičnom scenariju – neki događaj posluži kao varnica koja se brzo raširi, ali još brže ugasi. I dok Beograd i Priština razmenjuju teške reči, malo ko primećuje da Srpska lista koju kontroliše Vučić uredno sedi u kosovskoj vladi, da ista učestvuje na kosovskim izborima, da je kosovska policija odustala od poternice za Milanom Radoičićem…

Međutim, iako ovi sukobi možda nisu autentični u svojim uzrocima, oni mogu biti vrlo autentični u svojim posledicama. O tome bi sasvim sigurno mogao ponešto da kaže Srećko Sofronijević koji je upucan u oktobru prošle godine u sukobima građana i policije u Kosovskoj Mitrovici.

Dodatno, stalno podgrevanje međunacionalnih tenzija je opasan sport. Koliko god sebe videli kao gospodare sudbina koji sve konce drže u rukama predstavnici vlasti se igraju sa nečim što ima mnogo pokretnih delova. I što može da izmakne kontroli.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.