Kukavička odbrana 1Foto: Luca Marziale / Danas

Satima je nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić pokušavao da diskredituje devojke koje su ga optužile za silovanja i polna uznemiravanja.

Iznoseći svoju odbranu na suđenju, koje je održano u Palati pravde, govorio je o svemu i svačemu, sem o konkretnim delovima iz optužnice.

A optužen je za četiri krivična dela silovanja, od toga su dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe u produženom trajanju.

On svakako ima pravo da se pred sudom brani kako misli da je za njega najbolje, ali optuživati devojke da su „bolje glumice u životu nego u profesiji“, da imaju loše odnose sa očevima, traume iz porodice i slično, te praveći od sebe žrtvu (i pored činjenice da ga je ne jedna nego sedam devojaka optužilo za seksualno zlostavljanje) je u najmanju ruku kukavički.

Osim devojaka, krivio je i medije, posebno je pretio koleginic Ivani Mastilović Jasnić iz Blica. Tvrdio je da su ga mediji satanizovali, da ga nisu pitali za njegovu stranu priče, što je netačno.

Bar što se Danasa tiče, njegova supruga Biljana Mašić nijednom nije odgovorila na moje poruke.

Maltene je držao predavanje u sudnici, čak ga je i sudija nekoliko puta opominjao jer je pričao bez poente.

Sad odjednom više nije nastavnik glume, nego samo režiser. Ispašće da je njegova škola „Stvar srca“ bila imaginarna.

A bila je veoma stvarna, jer je glumicu Milenu Radulović, kako je ispričala, tu prvi put silovao kada je imala 17 godina, a on 61. Glumicu Ivu Ilinčić nije silovao, ali ju je, kako je rekla, kontinuirano šest godina seksualno uznemiravao.

Ježim se od onog pitanja zašto su godinama ćutale. Ćutale su jer živimo u patrijarhalnom i konzervativnom društvu u kojem se devojčice od malih nogu uče da ćute i da trpe, da budu podanice svojim muževima, da slušaju oca i brata, jer su oni nešto, a one su ništa.

Hrabrost ovih devojaka da javno ispričaju nešto tako traumatično je za svaku pohvalu, nagradu, medalju.

Otvorile su vrata drugim ženama u Srbiji, a i šire, da dignu svoj glas protiv nasilja koje trpe, zbog šamara, zbog batina, zbog silovanja, zbog verbalnog nasilja…

Da žene polako ustaju iz vekovnog straha od muške ruke, pokazale su i inicijative #NisiSama i #NisamPrijavila koje su nastale nakon herojske borbe Marije Lukić protiv Jutke, Milenine i ispovesti ostalih devojaka, od kojih su neke maloletne, hrabrosti Nine Stojaković da javno kaže kako je njenu sestru zlostavljao partner…

Što se tiče Aleksića – njemu će sud presuditi, ali će njegov slučaj zasigurno ostati upamćen u istorijskoj borbi žena u Srbiji da imaju bezbedan život, život bez straha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari