Mat "konjima" na Kosmetu 1Foto: Privatna arhiva

Neotvaranje po Kumanovskom sporazumu i Rezoluciji Saveta bezbednosti UN br. 1244 iz 1999. g. Republiku Srbiju po pitanju Kosmeta dovodi u tešku poziciju.

Sufliranje sa strane koji potez povući ili ne povući dovelo je Republiku Srbiju u situaciju da može primiti mat “ konjima“, tzv. „Legalov mat“.

Pretnja ovim matom je vidljiva pa se najhitnije moraju povući potezi po Kumanovskom sporazumu koji Repubilku Srbiju dovode u poziciju da pobedi protivnika i sačuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet na Kosmetu. Hitna mala rokada na ovom polju je neminovna. Pored toga, pala je i kazaljka na časovniku pa se loši potezi ne priznaju. Treba iskoristiti Kumanovski sporazum koji obezbeđuje povratak odabranog srpskog osoblja vojnih sposobnosti zaogrnut Rezolucijom SB UN br.1244 jer je to teorija i praksa koji se moraju poštovati. Ugovori se moraju poštovati svuda i na svakom mestu.

Ova teorija i praksa izbacuje mogućnost da se dobije mat „konjima“.

Istovremeno izbacuje iz igre suflere koji ne poštuju pravila igre međunarodnog javnog prava. Najvažnije je držati se pravila igre i povlačiti poteze po ugovoru, Kumanovskom sporazumu, čiji je sadržaj povlačenje oružanih snaga Republike Srbije sa Kosmeta ali i njihov povratak na Kosmet.

Ovo sprečava „Legalov“ mat. Sufleri dobacuju suprotno ali je Kumanovski sporazum zaključila i Republika Srbija. Preuzimanje inicijative rekonfiguracijom na terenu kroz poštovanje ugovora zaključenog u Kumanovu 09.06.1999.g. dovodi Republiku Srbiju u pobedničku poziciju.

Autor je advokat

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.