Moja banka, korona i samovolja 1Foto: Privatna arhiva

Onomad smo Moja Banka i ja kao dve ravnopravne strane napravili ugovor o kreditu koji je meni rešio neke tadašnje probleme, a banci obezbedio određeni profit.

Otplata kredita je išla po planu iz ugovora sa mesečnom ratom od 18.844,98RSD sve dok se nije pojavila korona.

Tada se u naš ugovoreni poslovni odnos umešala neka treća strana, viša sila, po mom shvatanju neovlašćeno i nezakonito. Opšte je poznato da je uveden tromesečni moratorijum na otplatu raznih obaveza.

Ja naivac, pomislio da to neko dobročinstvo hoće da pomogne onima koji su u dugovima. Čuo sam ja sa ekrana da mogu da se izjasnim u banci da ne želim primenu moratorija, ali mi je to bilo neizvodivo.

Sa mojih 65+ nisam mogao nikud iz kuće osim ponekad od četiri do sedam ujutro a banka tada ne radi. Od Moje Banke nisam dobio nikakvo zvanično obaveštenje da će bilo šta menjati u planu otplate kredita.

A onda 30. juna dobijam pisano obaveštenje da je došlo do promena u otplati i da će u buduće mesečna rata iznositi 19.472,01 RSD, znači za 627.03 RSD veća nego do sada, a moj ukupan dug prema banci se povećava za 13.167,63 RSD, taman da mi uzmu onih 100 evra milostinje kojima me je treća strana pokušala podmititi pred izbore.

Pored toga velikodušno mi se nude još dve mogućnosti: – jednokratna otplata svih dugovanja nastalih u periodu moratorija ili otplata ukupne kamate za isti period. Obavezuju me da se o svemu ovome izjasnim najkasnije do 27. 6 – subota – kada banka ne radi, a datum prijema obaveštenja je posle tog roka.

Poštovana Moja Banko, evo nekoliko činjenica; niste me pitali da li mi je potrebno odlaganje otplate kredita, tu odluku ste doneli na svoju ruku ili po odluci nekoga odozgo te vas molim da štetu koja vam je eventualno naneta kompenzujete sami ili da nadoknadu potražite od strane koja vas je obavezala da menjate stavove iz ugovora bez saglasnosti obe ugovorne strane tj. i mene.

Ovim ste pokazali jedan vid samovolje u odnosu na vašeg višedecenijskog klijenta, a o vašem odnosu prema vrhovnoj vlasti neću da govorim, jer želim da ostanem fin.

Još više mi smeta što ste podlegli politikantskoj euforiji podilaženja stanovništvu od strane vrhovne vlasti tokom predizborne kampanje jer je ta ista vlast okrutno zloupotrebila pandemiju opake bolesti za ostvarivanje svojih sitnosopstveničkih interesa i ciljeva.

Ostajem zabrinut i pitam se da li postoji mogućnost da se dogodi neka nova situacija u kojoj će rešenje biti promena stavova iz našeg ugovora i koliko bi me to moglo koštati. Ne bih bio iskren kada bih rekao da mi nije stalo do mojih 13.167,63 RSD, ne dam moje, a to smatram kaznom koju nisam uzročio. Koronu za sada pobeđujem, ali protiv birokratije ne mogu ništa jer su njihove maske mnogo veće, mnogo efikasnije i višeslojne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.