Obrazovanje i inovacije su ključni razlozi uspeha 1Sve zemlje na svetu znaju da ako Finska nešto kaže u to se može verovati: Perti Ikonen Foto: Promo

Trgovina između Srbije i Finske je još uvek na relativno niskom nivou, ali raste iz godine u godinu. Interesovanje finskih kompanija za Srbiju i region je sve veće i postoji puno potencijala za unapređenje trgovinske razmene u budućnosti.

Finska, kao i druge zemlje članice EU, deli svoje iskustvo i ekspertizu sa relevantnim akterima u Srbiji na brojnim poljima, kao što su vladavina prava, rodna ravnopravnost, digitalizacija, inovacije, zelene tehnologije i drugi značajni sektori.

Podrška EU zemalja je značajna i očekujemo da će biti sve intenzivnija kako Srbija napreduje na svom putu ka članstvu. Neke promene u okviru EU mogu se očekivati, posebno nakon izbora za Evropski parlament koji će biti održani u maju ove godine. Međutim, i ukoliko se dogodi da te promene utiču na ekonomske odnose između Srbije i EU, to će biti u pravcu njihovog unapređenja.

Tokom prethodnih nekoliko godina, više finskih kompanija došlo je na srpsko tržište, bilo kao investitori ili kao pružaoci tehnologije i usluga, naročito u oblasti čiste tehnologije. Rastuće poverenje u stabilnost srpskog tržišta zasigurno se temelji na tekućim reformama i procesu evropskih integracija.

Iskustva finskih kompanija kada je reč o poslovnom okruženju u Srbiji su generalno dobra. Ipak, postoji još dosta prostora da se stvari poboljšaju, pre svega u oblasti vladavine prava, sprovođenja ugovora, transparentnosti poslovanja i tenderskih procedura. Ambasada Finske, zajedno sa ostalim nordijskim ambasadama i Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji pruža doprinos unapređenju poslovnog okruženja tako što se zalaže za fer tržišnu utakmicu, sa fokusom na rešavanje problema u postupcima javnih nabavki.

Obrazovanje i inovacije su među ključnim razlozima uspeha finskog društva. Shodno tome, to su teme koje ambasada Finske nastoji da što više ističe u Srbiji. Verujemo da investiranje u obrazovanje, intelektualni kapital, inovacije, istraživanje i razvoj kao i visoko razvijene tehnologije i industriju zavređuje da budu visoko na agendi Srbije u budućnosti.

Svaka država suočava se sa specifičnim izazovima i mora da prilagođava svoje politike kako bi ispunila kriterijume za članstvo u EU. Sa druge strane, prednosti koje članstvo donosi su očigledne. Napredak u prilagođavanju politikama EU rezultiraće brojnim beneficijama za građane Srbije na dugoročnom planu, što je svakako i najvažnije.