Zoran Vuletić: Drskosti patrijarha i SPC nema kraja 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Užasno zabrinjava početak kampanje SPC protiv žena u Srbiji. Drskosti patrijarha i SPC nema kraja.

Patrijarh je prvo u Uskršnjoj poslanici naredbodavno saopštio političkom rukovodstvu Srbije šta je neprihvatljivo za Kosovo, a zatim smo takođe u uskršnjoj poslanici od patrijarha Porfirija Perića, a sada i od njegovog mentora zloglasnog vladike Bulovića čuli da je rodno osetljivi jezik i uvažavanje ženskih zanimanja, navodno, usmereno protiv braka i porodice.

Osokoljeni slabošću države koja je izašla ekspresno u susret crkvenom zahtevu za korekciju udžbenika biologije, logično, najmoćniji dvojac Vučićeve (para)državne Crkve Srbije, kako joj je zvanično ime u aktima, jedino nadležne, Vaseljenske patrijaršije, poslao poruku da su žene manje vredni članovi našeg društva i da moraju biti tretirane kao građanke drugog reda.

Nakon što su presvučeni radikali na vlasti, neofašisti u opoziciji, veći deo medija i intelektualne elite, predvođeni klerofašistima u mantijama do kraja ekstremizovali naše društvo u pravcu totalitarne, ultradesničarske ideologije, prelazi se na ukidanje osnovnih ljudskih prava i građanskih sloboda. A polazi se od prava žena, kao što je i očekivano.

U državi u kojoj je samo od početka ove godine ubijeno čak 11 žena, a stotine su pretučene i osakaćene, hiljade psihički zlostavljane, u kući ili na poslu, crkveni dvojac Perić – Bulović šalje poruku kojom se podstiče dalje nasilje nad ženama.

Zahtevima da se ukine zakon o rodnoj ravnopravnosti, državna Crkva Srbije, šalje jasnu poruku podrške svim nasilnicima koji ,,znaju’’ gde je ženi mesto, a opšte je poznato da nasilje nad ženama počinje u jeziku.

Predstavnici proevropske opozicije ne smeju da pokazuju kalkulanstvo i slabost prema crkvi nego da se suprotstave anomalijama dvadeset prvog veka i uz nevladine organizacije, borce za ljudska prava i sve slobodoumne građane da nam se pridruže u snažnom otporu nasilju, klerikalizaciji i fašizaciji našeg društva koju predvode Aleksandar Vučić i njegovi lični crkveni velikodostojnici. Nasilje i fašizam neće proći! Staćemo u odbranu prava žena, jer je to imperativ borbe za slobodu svakoga od nas!

Autor je predsednik Građanskog demokratskog foruma

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari